Kako je utemeljen hinduizam

Kako je utemeljen hinduizam

Što je i kako je utemeljen hinduizam?

Hinduizam je jedna od najstarijih religija na svijetu, koja potječe iz Indije te obuhvaća različite vjerovanja, prakse i filozofije. Kako je utemeljen hinduizam je u Indiji prije mnogo godina, te se bazira na štovanju nekoliko božanstva. U hinduizmu postoji mnogo bogova i boginja, ali osnovno načelo je vjerovanje u Brahman, univerzalni duh ili božansko načelo koje je izvor i temelj svega što postoji. Hinduizam vjeruje u reinkarnaciju, kruženje duša u različitim tijelima nakon smrti, i u zakon uzroka i posljedice odnosno karme, prema kojem naše djelovanje u ovom životu utječe na naše buduće postojanje. Hinduisti prakticiraju različite oblike bogoslužja, uključujući molitve, meditaciju, ples, pjevanje, kao i sudjelovanje u ritualima i svečanostima u hramovima. Također, hinduizam promiče duhovni razvoj, težnju za oslobođenjem odnosno mokšu od kruženja reinkarnacije i postizanje duhovne spoznaje. Važni tekstovi u hinduizmu su Vede (najstariji sveti spisi), Upanišade (filozofski tekstovi koji istražuju prirodu stvarnosti i duše), i Mahabharata i Ramayana (epovi koji sadrže mitološke priče i moralne pouke). Hinduizam je otvoren i fleksibilan sustav vjerovanja koji omogućuje različitim tumačenjima i pristupima. Vjernici mogu prakticirati različite tradicije, obrede i rituale koji se razlikuju ovisno o regiji i pojedincu. U nastavku slijedi detaljan opis kako je utemeljen hinduizam.

Kako je utemeljen hinduizam i kada je nastao?

Kako je utemeljen hinduizam? Hinduizam se ne može pripisati osnivaču ili jednom konkretnom trenutku u vremenu. Umjesto toga, on se razvio tijekom mnogih stoljeća, kombinirajući različite filozofske i religijske tradicije koje su postojale u drevnoj Indiji. Kako je utemeljen hinduizam se može popratiti unatrag tisućama godina. Raniji oblici hinduizma su bili pod utjecajem vedskog perioda (od 1500. do 500. godine prije Krista) i postvedskog perioda (od 500. godine prije Krista do 200. godine nakon Krista). Vede su najstariji sveti spisi hinduizma i one datiraju iz vedskog perioda te predstavljaju temeljna učenja i obrede. Tijekom postvedskog perioda filozofski koncepti poput Brahmana, Atmana, karme i reinkarnacije postali su važni u hinduističkoj filozofiji. Upanišade su također razmatrale pitanja duhovne spoznaje i oslobođenja, a to se naziva mokša. Tijekom povijesti, hinduizam je bio izložen utjecajima drugih religija i filozofija u Indiji, kao što su budizam i džainizam. Međusobna interakcija tih različitih tradicija doprinijela je oblikovanju hinduizma kakav ga danas poznajemo.

Kako je utemeljen hinduizam i božanstva

Kako je utemeljen hinduizam? On se razvijao postepeno tokom stoljeća, te je nastao kombinacijom raznih filozofija i religijskih tradicija. Sada kada smo otkrili kako je utemeljen hinduizam, u ovom dijelu ćemo otkriti koja sve božanstva. Hinduizam ima preko tisuću božanstava, no spomenuti ćemo samo nekoliko bitnih. Brahma je stvarateljni bog, često se prikazuje s četiri glave koje predstavljaju četiri aspekta kozmičkog stvaranja. Višnu je bog očuvanja i zaštite, smatra se da je Višnu inkarniran u mnoge avatare kako bi pomogao u očuvanju svijeta i ispravljanju nepravdi. Neki od najpoznatijih avatara su Krišna i Rama. Šiva je bog uništenja, transformacije i obnove. Šiva je često povezan s aspektom meditacije i duhovne spoznaje. Lakšmi je boginja bogatstva, sreće i ljepote. Lakšmi se obično štuje kako bi se privukao prosperitet i blagostanje. Sarasvati je boginja znanja, umjetnosti i glazbe. Smatra se zaštitnicom učenja i intelektualne kreativnosti. Krišna je jedan od najpopularnijih i najpoznatijih avatara Višnua. Krišna je poznat po svojoj mladenačkoj igri i plesu, kao i po svom učenju u Bhagavadgiti. Durga je boginja ratnice, simbol snage i hrabrosti. Durga se često štuje tijekom festivala Navaratri. Ganeša je sin Šive i Parvati, te je on bog mudrosti, znanja i prepreka i smatra se zaštitnikom putnika i donosi sreću.


Tagovi: