Kako je nastalo jezero Balaton

Znanost

Kako je nastalo jezero Balaton

Kako je nastalo jezero Balaton i gdje je smješteno

Europa je prepuna predivnih lokacija koje se zbilja isplati posjetiti. Bilo da se radi o nekim prirodnim ljepotama ili razvijenim urbanim ili možda povijesnim sredinama, za svakoga se može naći ponešto. Ako volite putovati, sigurno ste često proučavali koju novu lokaciju bi mogli sljedeće posjetiti, a da vam je unutar budžeta. Ako vas zanimaju prirodne ljepote i aktivnosti u prirodi, ne morate daleko putovati jer već u susjednoj Mađarskoj postoji lokacija koja je svakako vrijedna posjete. Radi se o jezeru Balaton koje je najveće jezero u središnjoj Europi.

Ovo jezero je popularna lokalna i turistička destinacija koja nudi pregršt aktivnosti na vodi i obali, bez obzira u kojem godišnjem dobu dolazite. No kako je nastalo jezero Balaton i razvilo se u krasnu destinaciju kakvo je danas. U ovome tekstu objasnit ćemo vam kako je nastalo jezero Balaton u prošlosti te kako je izgledalo prije nego se pretvorilo u najveće jezero u središnjoj Europi.

Kako je nastalo jezero Balaton i kako je izgledalo u prošlosti

Svijet se stalno mijenja, a geološke izmjene kroz dugi period godina mogu značajno izmijeniti neki okoliš. Kako je nastalo jezero Balaton u geološkom smislu nije toliko staro. Samo korito mu je mlado pa je nastalo prije nešto manje od svega milijun godina. Zanimljivo je znati da Balaton nije u svom početku bio jedno veliko jezero već je nastao kao kombinacija 5 manjih jezera.

Ta jezera su se protezala u smjeru sjever-jug, a djelovanjem erozije na grebene koji su ih odvajali je s vremenom nastalo jezero kakvo danas znamo. Naravno, samo jezero treba imati i izvor vode, a veliku ulogu u tome kako je nastalo jezero Balaton ima njegov najveći dotok vode, a to je rijeka Zala. Osim same rijeke Zale, postoji i niz manjih potoka koji se ulijevaju u Balaton što je izrazito bitno za održavanje razine vode u jezeru. Naime, klimatski uvjeti tijekom ljeta uzrokuju značajno isparavanje koje na godišnjoj razini broji 870-920 mm.

Kako je nastalo jezero Balaton i koje aktivnosti nudi danas

Kako je nastalo jezero Balaton produkt je dugotrajnih prirodnih utjecaja koje se dovele do nastanka današnjeg velikog jezera. Kao što smo spomenuli, originalno se tu radilo o 5 manjih jezera, a njihove tragove moguće je vidjeti i dan danas. Osim na pitanje kako je nastalo jezero Balaton, većinu ljudi danas zanima što zapravo mogu vidjeti i iskusiti kada posjete ovu lokaciju. Balaton vam nudi sve tipične aktivnosti na vodi kao što su kupanje, ribolov, jedrenje i razni sportovi na vodi.

Plaže su većinski sastavljene od muljevitog pijeska, stijena ili trave, a ljeti je prosječna temperatura oko 25˚C. Zimi se cijelo jezero zaledi pa je moguće klizanje, ribolov na ledu ili čak zimsko jedrenje. Mjesta oko jezera nude pregršt turističkih atrakcija, bilo da se radi o klubovima ili festivalima ili brojnim vinarijama i restoranima. Danas je cijela regija oko jezera primarno bazirana na turizam što znači da će vam se posjet ovom krasnom jezeru sigurno isplatiti.

Tagovi: