Kako jaja održati svježima – Kako pripremiti i naknadno oprati ostatke jaja s posuđa

Kako jaja održati svježima - Kako pripremiti i naknadno oprati ostatke jaja s posuđa

Jednostavna provjera svježine jaja

Ako sami kupujete sve namirnice u svom supermarketu onda valjda gledate rokove trajanja na njima, naviknite se pogledati ih i na jajima, na svakoj kutiji je datum pakiranja. Sa kupljenim svježim jajima ste sigurni da mogu u frižideru stajati do osam tjedana, no ako ste ih dobili od nekoga i ne znate koliko su stara postoji stara, jednostavna provjera svježina jaja sa čašom hladne vode. Potopite li jaje u tu vodu, svježe će potonuti, a staro plutati.

Ako ste razbili previše jaja sa odvojenim bjelanjcima i žumanjcima, bjelanjke možete čuvati sedam dana u poklopljenoj posudi u frižideru, a žumanje prelivene sa malo vode ili mlijeka možete također poklopljene čuvati najviše do četiri dana u frižideru. Pečenim jajima nitko ne može odoljeti, ali mnogi ne znaju da ih ne treba razbijati direktno nad tavom, razbijte ih nad zdjelicom koju ste oplahnuli hladnom vodom, jedno po jedno i samo iskrenite na ugrijanu masnoću, zbog malo vlage na zidovima zdjelice, samo će skliznuti.

Jaja su najpogodnija za pripremu nakon tri dana zrenja

Posve svježe, tek sneseno jaje je naravno najsvježije jaje, ali nitko pametan ne jede jaje odmah ispod kokoši. Naime, to se zna još od davnina, jaja su najpogodnija za pripremu nakon tri dana zrenja i to stanje zrelosti jaje zadržava do 14-og dana starosti, ali je upotrebljivo za konzumaciju do 28-og dana starosti. Dakle ako ih ne potrošite do tog dana, tada testirajte svježinu jajeta, jer ako jaje pluta na površini vode u čaši više nije jestivo.

Ljeti se jaja brže kvare nego zimi, ako ih kupujete na tržnici od kumica možda ćete morati uvijek ili barem češće provjeravati svježinu nego kod onih komercijalnih, kupljenih u supermarketu. Žumanjcima možete vijek trajanja u frižideru produžiti i do dva tjedna ako ih zalijete uljem umjesto vodom ili mlijekom. Kuhano jaje čuvano u frižideru također je jestivo dva tjedna. Radite s jajima na čistoj radnoj površini i čistim rukama, jer salmonella s kože lako dospije u njih dok ih pripremate.

Vrijeme kuhanja jaja za razne namjene

Neko opće vrijeme za kuhanje jajeta standardne veličine je oko tri minute, ako želite meko kuhano jaje sa tekućim žumanjkom kuhajte ga dvije minute, srednje kuhano jaje sa mekim žumanjkom treba kuhati oko četiri minute, tvrdo kuhano jaje sa tvrdim žumanjkom se kuha 6 - 7 minuta. No vrijeme kuhanja jaja za razne namjene određuje i veličina jajeta i sama namjena, tako se pisanice kuhaju oko 12 minuta, ali su onda sigurne od kvarenja.

Kod pečenih jaja (kajgana) također morate voditi računa o vremenu, ako ih predugo pečete postaju tvrđa i teže probavljiva, ona na oko su gotova kada se ispeče bjelanjak, ne zaboravite žlicom polijevati vrelo ulje po žumanjuku da ne ostane potpuno sirov. I za poširano jaje vam je bjelanjak indikator, kad se on stvrdne, jaje je gotovo, a obzirom da ga spuštate u zavrelu posoljenu vodu s malo octa brzo je gotovo. Posuđe od tragova žumanjka perite mlakom vodom, pod vrućom će se samo stvrdnuti, ali ne i oprati.


Tagovi: