Kako izvući gnoj iz prsta

Ljepota i zdravlje

Kako izvući gnoj iz prsta

Kako izvući gnoj iz prsta i zašto je to važno

Gnojne upale prsta česta su pojava i zdravstveni problem. Naravno često su blaže prirode, međutim ako se ne reagira na vrijeme i pristupi liječenje upale, može doći i do komplikacija koje svakako želite izbjeći. Komplikacije mogu biti opasne, pa je dobro brzo reagirati i znati kako izvući gnoj iz prsta. Nekoliko je načina kako izvući gnoj iz prsta, a svakako bi bilo dobro posjetiti liječnika kako se situacija ne bi dodatno pogoršala. Ipak je liječnik stručan i bolje će znati procijeniti rizike i stanje infekcije, te odabrati način liječenja. Ako se ipak odlučite sami izvući gnoj iz prsta, važno je znati nekoliko osnovnih pravila. Što god koristili kao alat, npr. iglu i koju god tehniku koristili uvijek, ali uvijek vodite brigu o tome da dezinficirate iglu i ruke. Što se tiče samog nastanka infekcije, ona najčešće nastaje u području oko nokta. Ovakva akutna upala ili infekcija tkiva oko nokta naziva se paronihija.

Kako izvući gnoj iz prsta, te koji su uzroci i simptomi upale i infekcije

Kao što smo već naveli, liječnik će najbolje znati kako izvući gnoj iz prsta. Jednako vrijedno je znati koji su uzroci upala i gnojnih stanja te koji su simptomi kako bi mogli reagirati pravovremeno i na pravi način. Bakterije su najčešći uzročnici upala, a nešto rjeđe infekcije sa gnojnim područjima uzrokuju gljivice. Infekcija nastaje kada bakterije ili gljivice prodriju dublje u kožu. To se prvenstveno događa u području oko nokta i to uslijed oštećenja kože i tkiva, da li zbog zanoktice, neke traume ležišta nokta ili konstantnog nadražaja, čupkanja okolne kožice i sl. Ljudi koji grizu nokte idealni su kandidati za nastanak infekcije. Posebno bi trebalo pripaziti i prilikom rezanja noktiju. Nikada nokte ne režite do kraja, kako ne bi došlo do nastanka zanoktice i upale. Upalno stanje počinje laganim crvenilom na mjestu upale, koje se postepeno pojačava i dolazi do osjećaja topline. Pojavljuje se i bol, te nastaje gnojni mjehur. Kada nastane gnojni mjehur morat ćete znati kako izvući gnoj iz prsta.

Kako izvući gnoj iz prsta i kako liječiti infekciju

Izvući gnoj iz prsta nije lako i kako izvući gnoj iz prsta i liječenje infekcije ovisit će o stupnju infekcije i vašim mogućnostima. Ako je upala u početnoj fazi tada ju možete ublažavati protuupalnim kremama koje sadržavaju antibiotike, kao i toplim oblozima. Također, upaljeno mjesto možete drenirati, tj. napraviti rez ili rupicu na gnojnom mjehurići i kroz iste istiskivati gnoj. Ako dreniranje upaljenog mjesta radite sami, obavezno dezinfekcirajte ruke i prst, prije i posli istiskivanja gnoja. Kao opciju imate i toplu kupku. Naime bolno, gnojno i upaljeno područje možete namakati 15 minuta u toplu vodu u koju ste dodali malo soli. Topla i sol pojačati će cirkulaciju i tako pomoći u borbi sa infekcijom i bakterijama. Odlično rješenje kako izvući gnoj iz prsta možete pronaći u ulju čajevca, koje razrijedite sa maslinovim uljem. Tom smjesom mažite upaljeno i inficirano mjesto. Protuupalne i protubakterijske osobine čajevca su poznate već jako dugo, zato i ne čudi što se koristi kod ovakvih zdravstvenih tegoba.

Tagovi: