Kako izgledaju asteroidi

Kako izgledaju asteroidi

Što su i kako izgledaju asteroidi?

Asteroidi ili planetoidi su mala tijela koja kruže oko Sunca i nalaze se u asteroidnom pojasu, regiji između orbita Marsa i Jupitera. Asteroidi su sastavljeni od stijena i metala te su ostaci formacije Sunčevog sustava prije otprilike 4,6 milijardi godina. Dolaze u različitim oblicima i veličinama, od sitnih komadića stijena do većih tijela poput patuljaste planete Ceres, koja se smatra najvećim asteroidom. Kako izgledaju asteroidi uglavnom imaju nepravilan oblik zbog toga što nemaju dovoljno mase kako bi gravitacija oblikovala kuglu. Neki asteroidi mogu imati satelite, malena tijela koja kruže oko njih, dok drugi mogu imati krateraste površine i tragove sudara. Postoje i nekoliko poznatih asteroida koji su prolazili relativno blizu Zemlje, a više o tome kako izgledaju asteroidi možete saznati u sljedećem dijelu članka. Asteroidi pružaju uvid u ranu povijest Sunčevog sustava i mogu sadržavati vrijedne minerale i resurse te proučavanje asteroida može pomoći razumjeti kako se mogu izbjeći potencijalni sudari s asteroidima.

Kako izgledaju asteroidi i kako nastaju?

Kako izgledaju asteroidi? Asteroidi dolaze u različitim oblicima, veličinama i sastavima. Većina asteroida ima nepravilan oblik te njihova površina može biti hrapava, kraterasta ili neravna, a njihova veličina može varirati. Postoje mali asteroidi veličine svega nekoliko metara ili manje, ali također postoje veći asteroidi poput Ceresa, koji ima promjer od oko 940 km. Najveći poznati asteroid u asteroidnom pojasu je Vesta, s promjerom od oko 525 km. Kako izgledaju asteroidi po fizičkim svojstvima se također mogu razlikovati. Njihov sastav može biti raznolik, od stijena bogatih silikatima do metalnih legura. Također postoje i mnogi drugi manji podtipovi sastava. Masa asteroida varira ovisno o njihovoj veličini i gustoći. Gustoća asteroida može biti niska, slična gustoći stijene, ili visoka, slična gustoći metala. Asteroidi se također mogu vrtjeti oko svoje osi, a brzina rotacije može biti različita za svaki asteroid. Neki asteroidi imaju brzu rotaciju i mogu imati nepravilan oblik zbog centrifugalne sile koja ih deformira.

Kako izgledaju asteroidi i koje vrste asteroida postoje?

Kako izgledaju asteroidi i koje vrste postoje? Postoje tri glavne vrste asteroida, koje se temelje na njihovom kemijskom sastavu i reflektivnosti spektra, a to su sljedeći:

C-tip asteroidi su najčešći u asteroidnom pojasu i čine oko 75% svih poznatih asteroida. Kako izgledaju asteroidi ovi imaju tamnu površinu i nisku reflektivnost. Sadrže visok udio ugljika i organskih spojeva, zajedno s mineralima poput silikata i metala. C-tip asteroidi su bogati vodom te imaju potencijalne izvore vode i izvore organskih molekula za razvoj života.

S-tip asteroidi čine oko 17% poznatih asteroida. Pvi asteroidi imaju svjetliju površinu i umjerenu reflektivnost. Sadrže visok udio silikatnih minerala poput olivina i piroksena. S-tip asteroidi su oni asteroidi i meteroiti koji se nalaze blizu Zemlje koji padaju na Zemlju.

M-tip asteroidi čine oko 8% poznatih asteroida. Imaju visoku reflektivnost i svijetlu površinu. Sastoje se od metala, poput nikla i željeza, te imaju malo ili nimalo stijenskog materijala. M-tip asteroidi su ostaci jezgre drevnih planetesimala koji su se formirali u ranom Sunčevom sustavu.

Osim ovih glavnih vrsta, postoji još nekoliko manjih podtipova asteroida koji kombiniraju elemente i karakteristike više vrsta, kao i rijetkih i neklasificiranih asteroida.


Tagovi: