Kako ispraviti pdv obrazac

Tech

Kako ispraviti pdv obrazac

Znate li kako ispraviti pdv obrazac ako je došlo do greške na aplikaciji ePorezna?

Zadovoljenje poreznih obveza jedna je od osnovnih dužnosti svakog građana. Kao što jedna stara uzrečica kaže: samo su dvije stvari u životu sigurno, porez i smrt. Ako ste među onima koji samostalno podnose obračune PDV-a putem ePorezne, moglo vam se dogoditi da uočite pogrešku. Znate li kako ispraviti pdv obrazac ako je došlo do greške? Najprije, u knjigovodstvenom programu morate ispraviti pogrešku te kreirati ispravan PDV obrazac i tzv. obrazac U-RA. Nakon toga možete u ePoreznoj ispraviti grešku na način da odaberete kraticu Obrasci, te s lijeve strane odaberete opciju “PDV – Popuni obrazac”. Zatim u izborniku odaberite opciju uvezi te odaberite dadoteku PDV obrasca koju ste spremili iz knjigovodstvenog prorama. Nakon toga, na početnoj stranici morate odabrati rubriku Napomena u kojoj napišite obrazloženje da ispunjavate PDV obrazac i zašto ga ispravljate. U kartici koja se zove Podaci ispravite iznos ako postoji razlika u iznosu, i to je to. Na pitanje kako ispraviti pdv obrazac vi sada imate pozitivan odgovor!

Ovo je način kako ispraviti pdv obrazac ako ga šaljete putem pošte

Upute za sastavljanje prijave poreza na dodanu vrijednost nalaze se u Zakonu o Poreznoj upravi (NN br. 115/16) koji propisuje jedinstveno postupanje u primjeni Zakona o porezu na dodani vrijednost (NN br. 73/13 do 106/18). Prema odredbama spomenutog Zakona, porezni obveznik mora za određeno razdoblje oporezivanja utvrditi obvezu PDV-a i prikazati ju kao ispravnu u prijavi PDV-a. Naime, tamo se trebaju navesti svi podaci potrebni za ispravno obračunavanje PDV-a. Prema odredbama spomenutog zakona porezni obveznik je svaka osoba koja samostalno obavlja gospodarsku djelatnost, bez obzira na njezinu svrhu. Prijava PDV-a se podnosi električnim putem do 20-og u mjesecu. Kako ispraviti pdv obrazac ako je došlo do greške? Osim spomenutog postupka putem ePorezne, jedan od načina kako ispraviti pdv obrazac je također i na način da ispunite novi PDV obrazac na ispravan način i pošaljete ga poštom poreznoj upravi uz napomenu da se radi o ispravku. To možete isprintati na zasebnom papiru i potpisati se ispod.

Kako ispraviti pdv obrazac na najispravniji način?

U nastavku ćemo iznijeti kako ispraviti Kako ispraviti pdv obrazac na najispravniji način? Brisanje tzv. Obrasca PPO će porezni obveznik odraditi na način da podnese prazan obrazac koji se odnosi na isto porezno razdoblje, s popunjenim svim ostalim općim podacima. Zatim, ispravak navedenog obrasca će porezni obveznik obaviti na način da podnese još jedan obrazac za isto razdoblje, ovaj puta s ispunjenim, ispravnim podacima. Tijekom relevantne kalendarske godine, Obrazac PDV-a se ispravlja za razdoblje kada je greška učinjena. Ako se pak u roku za predaju prijave PDV-a protekao, potrebno je proučiti spomenute zakonske odredbe kako bi našli razrjašenje. U svakom sučaju, moramo naglasiti da je dobro znati kako ispraviti pdv obrazac i da porezni obveznik mora brinuti o tome da su podaci u prijavi poreza točni, jer u suprotnom mogu biti podvrgnuti prekršajnim odredbama i za to odgovarati. Stoga, svakako vodite računa o ispravnosti podataka u prijavi PDV-a i provjerite sve podatke dva put!
Tagovi: