Kako igrati mikado – Dječja društvena igra

Kako igrati mikado - Dječja društvena igra

Dječja društvena igra Mikado

Mikado se može najjednostavnije opisati kao igra skupljanja štapića koji predstavljaju određene bodove prema svojim oznakama (boja, pruge). U originalnom kompletu se nalazi 41 štapić, a među njima postoje i dva posebna štapića koji se nazivaju Mikado i Mandarin i oni imaju posebnu ulogu u cijeloj igri. Kao što je navedeno, ova igra se sastoji od štapića koji mogu biti drveni ili plastični. Cilj same igre je pokupiti jedan po jedan štapić iz hrpe, bez da se pomaknu drugi štapići.

Boja štapića označava vrijednost ili bodove. Igrač koji na kraju igre ima najviše bodova pobjednik je. Svaki igrač dužan je bilježiti i zbrajati svoje bodove na kraju svakog reda igre. Koliko traje igra? Ona traje dok se svaki igrač ne završi rundu ili veći broj rundi. Naposljetku će igrač s najviše bodova pobijediti. Uz igru se dobivaju i detaljne upute kako se igra i što se smije, a što se ne smije napraviti. Ukoliko želite, možete kreirati i vlastita pravila kako bi igru učinili dinamičnijom.

Mikado pravila igre

Jedan igrač uzet će snop navedenih štapića i spustit će ih okomito na stol. Snop se mora brzo ispustiti kako bi se oni rasuli jedan na druge. Igru će započeti osoba koja se nalazi lijevo od strane igrača koji je ispustio štapiće. Igrač pokušava izvući što veći broj štapića na način da ne dodirne ili da ne pomakne okolne štapiće. Ako je igrač uspio izvući posebne štapiće, tada ih može koristiti kao pomoć za vađenje drugih štapića. Ukoliko igrač tijekom izvlačenja slučajno dotakne druge štapiće, tada je red na drugog igrača.

Mikado štapići će se na ovaj način izvlačiti sve dok se ne izvuče i posljednji štapić sa hrpe. Nakon navedenog svaki igrač zbraja svoje bodove na način da zbraja vrijednost i broj prikupljenih štapića. Ukupni zbroj bodova može iznositi 170. Pobjeđuje osoba koja ima najviše osvojenih bodova. Nova runda započinje na isti način. Mikado se može igrati u više rundi i tako se zbrajati više bodova kako bi se igra uvijek nastavljala. Način igre se određuje prema željama drugih igrača.

Mikado vrijednost štapića

Igra se sastoji od obojenih štapića, a svaka boja predstavlja određeni broj bodova. Vrijednost štapića je sljedeća: Mikado poseban štapić, plave spiralne pruge 20 bodova. Mandarin 5 štapića, žuto crna boja 10 bodova. Bonzen 5 štapića, narančasta boja pet pruga 5 bodova. Samurai 15 štapića, zelena tri pruge 3 boda. Kuli 15 štapića, crvena dvije pruge 2 boda. Mikado je veoma zabavna igra koja prvenstveno zahtjeva opreznost ali i snalaženje.

Ukoliko pomaknete štapić u snopu gubite svoji red i vaše mjesto preuzima drugi igrač koji počinje svoje izvlačenje. Igrači bilježe bodove prema bojama i obilježjima štapića. Na kraju će pobijediti igrač koji ima najveći broj skupljenih bodova, ne nužno štapića. Možete igrati na način da je svaka nova runda novo zbrajanje bodova, ili možete nastaviti zbrajati bodove od prijašnje runde. I dok se navedena igra radi jednostavnosti kategorizira kao dječja, u njoj mogu uživati i odrasli koji su željni jednostavne zabave bez previše razmišljanja.


Tagovi: