Kako igrati biljar – Osnovna pravila i savjeti kako se igra biljar

Kako igrati biljar - Osnovna pravila i savjeti kako se igra biljar

Biljar društvena i natjecateljska igra

Biljar je zanimljiva društvena igra koja se igra u zatvorenim prostorima, no ovo je i igra za koja se organiziraju natjecanja na svjetskom nivou. Za biljar je potreban biljarski stol i 15 obojanih kugli te jedna manja bijela s kojom se započinje igra. U povijesti se ova igra razvila između 14. i 15 stoljeća kada se igralo na travi, pa je i stoga biljarski stol sa zelenom podlogom. Ovu igru je u zatvorni prostor premjestio Luj XI 1470 godine te je od tada postala igra u zatvorenom. Početkom 19. stoljeća se igra proširila preko Atlantika i po Europi.

Uz kugle i biljarski stol, potreban je i biljarski štap kojim se kugle gađaju. Ova igra je poput šaha u kojem je potrebno pažljivo planirati svaki potez i korisititi i logiku i motoriku jer cilj igre je spremiti kugle u rupe od stola. No, za početak igranja kugle je potrebno smjestiti na sredinu stola i trokut koji se naziva kiks. Igrači se koriste i rukavicama koje stavljaju na slabiju ruku kako bi štap klizio po rukavici i bio stabilniji kod ciljanja kugle.

Pravila za igru biljar

Kugle su prije bile označene brojevima i imale su crte po sebi, odnosno pola kugli je bilo obilježeno crtom, pola bez crte i jedna je bila crna kugla. Danas se koriste kugle sedam crvenih, sedam žutih i jedna crna kugla te one čine set od 15 kugli za igru. Biljar mogu igrati dva igrača, no može se igrati i u parovima, ali i više igrača. Kada se igra udvoje svaki igrač ima set svojih kugli, set od crvenih ili žutih kugli, a pobjednik je onaj koji prvi spremi kugle u rupe od stola.

Ova igra započinje razbijanjem seta kugli koje se nalaze na sredini stola za biljar složenih u trokut nakon što se makne trokut okvir. Kugle se razbijaju manjom bijelom kuglom, a igru započine igrač bacanjem novčića odabirom glave ili pisma, ovisno kako se igrači dogovore. Prvi igrač će usmjeriti bijelu udarnu kuglu unutar D polukruga koji je označen na jednom kraju stola. Ako prvi igrač ne uspije, drugi igrač ima pravo na dva udarca za razbijanje trokuta kugle.

Prva kugla koja bude pospremljena i njena boja određuje kojim će se kuglama igrati igru do kraja. Ukoliko se jednim udarcem pospreme obje boje i žuta i crvena igrač može odlučiti koju boju sljedeću treba pospremiti. Ukoliko se pospremi crna kugla u rupu kod razbijanja isti igrač će morati ponoviti početni udarac ispočetka. Ukoliko igrač pospremi dvije ili više kugli u rupe ima pravo na još jedna udarac te nastavlja dalje dok ne promaši rupu ili napravi prijestup.

Biljar i koji su prijestupi

Prijestupi u biljaru su dio pravila igre i kada jedan od igrača napravi prijestup gubi pravo na igru i drugi igrač nastavlja igru. Prijestupi su kada bijela kugla završi u rupi, te se ona vadi iz rupe i postavlja unutar D polukruga stola, naravno predstavljajući opasnost u daljnjoj igri svim igračima da ponovo ne zavši u rupi. Bijela kugla ne smije udariti protivnikovu kuglu prije kugle igrača koji ciljano gađa svoje kugle.

Prijestup je kada se bijelom kuglom na početku igre ne uspije pogoditi ni jedna kugla, te kada bijela kugla preskoči bilo koju drugu kuglu. Bijela kugla ne smije pogoditi crnu kuglu u prvom udarcu osim kod razbijanja prije nego barem jedna od igračevih kugli ne bude u rupi. Prijestup je i kada igrač pospremi u rupu jednu ili više suparničkih kugli, te ako je pospremio crnu kuglu prije nego što je pospremio sve svoje kugle automatski gubi igru spremajući crnu kuglu u rupu.

Prijestup je kada kugla izleti sa stola ili crna kugla stavlja se na stol da bude što bliže izravnoj crti između nje i središta D polukruga stola. Zabranjeno je tijelom dotaknuti kugle i naginjati se na stol bez da su igračeve noge na tlu dok igra biljar. Ne smije se lupati štapom po stolu ili igrati preko reda, ne smije se ciljati prije nego se kugle prestanu kotrljati. A biljar ima još dva prijestupa a to je da igrač ne smije igrati dok se kugle ne vrate na svoje mjesto i kada bijelu kuglu udari više puta.


Tagovi: