Kako google zna sve o tebi

Kako google zna sve o tebi

Kako google prikuplja podatke o tebi?

Kada koristimo Google, obično ne razmišljamo o tome što se događa iza kulisa. No, Google prikuplja ogromnu količinu podataka o nama i našim aktivnostima na internetu.

Ovo prikupljanje podataka omogućuje Googleu da personalizira naše iskustvo i pruži nam relevantnije informacije, ali također otvara vrata za potencijalno zlouporabu podataka.Google prikuplja podatke o našim pretraživanjima, pregledavanju web stranica, lokaciji, korištenju aplikacija i još mnogo toga. Ovaj proces prikupljanja podataka počinje kad se prijavimo na Google račun. Sve što radimo dok smo prijavljeni na svoj Google račun se prati i pohranjuje.

Google također prikuplja podatke o nama kada koristimo njihove usluge kao što su Google Maps, YouTube, Gmail i drugi. Osim toga, Google prikuplja podatke o našim uređajima, uključujući informacije o operativnom sustavu, pregledniku, tipu uređaja i još mnogo toga.Google također prikuplja podatke o nama iz drugih izvora kao što su društvene mreže i drugi web stranice koje koristimo.

Ove informacije se koriste za stvaranje detaljnijeg profila o nama i našim interesima.Sada se možda pitate kako Google koristi ove podatke. O tome ćemo govoriti u sljedećem odlomku. No, važno je shvatiti da Google prikuplja ogromnu količinu podataka o nama i da je naša privatnost ugrožena. Stoga, moramo se educirati o tome kako se zaštititi od prikupljanja podataka od strane Googlea.

Kako google koristi tvoje podatke?

Kada govorimo o tome kako Google koristi naše podatke, važno je naglasiti da se ove informacije koriste za personalizaciju našeg iskustva na internetu. Na primjer, Google koristi naše prethodne pretraživanja i pregledane stranice kako bi nam prikazao relevantnije oglase. Ako tražimo informacije o putovanju, Google će nam prikazati oglase za putovanja i smještaj. Slično tome, ako pregledavamo web stranice o kućnim ljubimcima, Google će nam prikazati oglase vezane uz kućne ljubimce.Google također koristi naše podatke kako bi poboljšao svoje usluge. Na primjer, ako koristimo Google Maps, Google će pratiti našu lokaciju kako bi nam pružio preciznije upute i bolje preporuke za restorane i atrakcije u blizini.Osim toga, Google koristi naše podatke za istraživanje tržišta i analizu trendova.

Ove informacije se koriste za poboljšanje proizvoda i usluga koje Google nudi.No, postoji i tamna strana korištenja naših podataka od strane Googlea. Na primjer, Google može prodavati naše podatke oglašivačima koji mogu koristiti ove informacije za ciljanje nas s neželjenim oglasima. Osim toga, naši podaci mogu biti ugroženi u slučaju hakiranja ili neovlaštenog pristupa.Stoga, važno je da budemo svjesni kako Google koristi naše podatke i da se educiramo o tome kako se zaštititi od potencijalne zlouporabe. To uključuje korištenje sigurnih lozinki, redovito ažuriranje softvera i korištenje alata za zaštitu privatnosti poput VPN-a.Ukratko, Google koristi naše podatke kako bi personalizirao naše iskustvo na internetu, poboljšao svoje usluge i istražio tržište. Međutim, također postoji potencijalna opasnost od zlouporabe naših podataka, stoga je važno da se educiramo o tome kako se zaštititi.

Kako se zaštititi od prikupljanja podataka od strane googla?

Kako Google prikuplja sve više podataka o nama, važno je razmotriti načine na koje se možemo zaštititi od ovog prikupljanja podataka. Postoje neki koraci koje možemo poduzeti kako bismo zaštitili svoju privatnost i smanjili količinu podataka koje Google prikuplja o nama.Prvo i najvažnije, možemo odlučiti se za korištenje alternativnih tražilica i usluga koje ne prikupljaju podatke o nama.

Postoje mnoge alternative Googleu, poput DuckDuckGo, StartPage i mnogih drugih. Ove tražilice ne prikupljaju podatke o korisnicima i ne koriste ih za personalizaciju iskustva pretraživanja.Druga opcija je korištenje alata za zaštitu privatnosti poput VPN-a. VPN (Virtual Private Network) štiti našu privatnost tako što šifrira našu internetsku vezu i omogućuje nam da pretražujemo web anonimno.

Ovo može biti korisno za sprečavanje hakiranja ili neovlaštenog pristupa našim podacima.Također, možemo odlučiti se za korištenje različitih preglednika i aplikacija koje ne pripadaju Googleu. Mozilla Firefox, Opera i Microsoft Edge su samo neke od alternativa Google Chromeu.

Ove alternative ne prikupljaju podatke o korisnicima u istoj mjeri kao Google.Konačno, možemo poboljšati svoju sigurnost tako što ćemo koristiti jake lozinke i redovito ažurirati softver na našim uređajima. Ovo će pomoći u sprečavanju hakiranja i neovlaštenog pristupa našim podacima.U zaključku, Google prikuplja veliku količinu podataka o nama i našim aktivnostima na internetu. Međutim, postoje koraci koje možemo poduzeti kako bismo smanjili količinu podataka koje Google prikuplja o nama i zaštitili svoju privatnost. To uključuje korištenje alternativnih tražilica i aplikacija, korištenje alata za zaštitu privatnosti poput VPN-a i poboljšanje sigurnosti naših uređaja.
Tagovi: