Kako dokazati mobing na poslu

Zanimljivosti

Kako dokazati mobing na poslu

Kako dokazati mobing na poslu, mobing kao problem

Razvoj stresa i zadanih rokova na poslu mnogima je sam po sebi već neka vrsta mobinga. Što je mobing uopće? Mobing se može opisati kao jedan specifičan oblik ponašanja na vašem radnom mjestu gdje vas jedna ili više osoba psihički zlostavlja i ponižava, često s ciljem da vas se eliminira s vašeg radnog mjesta. Mobing se odvija učestalo i oblik je radnog stresa jer se smatra psihičkim maltretiranjem sa strane vaših kolega ili poslodavca. Mobing je kršenje ljudskih prava, omalovažavanje i uvreda. Mobing na poslu je najčešće psihičkog oblika, iako znamo da može biti i fizički. Kako dokazati mobing na poslu, koji oblici ponašanja se uključuju pod mobing? Prekidi i odbijanje normalne komunikacije, prekidanje posla namjerno sa strane kolega ili poslodavaca, psovanje, konstantno kritiziranje, prijetnje. Ruganje i ismijavanje vašeg načina rada, isključenje vas kao kolege s pauze ili druženja, distanciranje od vas. Uvrjedljive šale na vaš račun. Poslodavac vam daje besmislene zadatke, preopterećuje vas s rokovima ili vam ne daje posla. Nedozvoljavanje na korištenje slobodnih dana, godišnjih odmora, prisilni rad, seksualni napad itd. Kako dokazati mobing na poslu? Prikupljanjem informacija i vođenjem bilješki.

Kako dokazati mobing na poslu, utjecaj na radnika

Većina nas je prošla neki oblik mobinga na poslu, sigurno je najčešći onaj kada se ima zadani rok a šef vam ne dozvoljava da u miru rješavate svoj posao jer uvijek je nešto drugo hitno. Utjecaj mobinga na radnika nikako nije pozitivan, on smanjuje funkcioniranje i odražava se na psihofizičko zdravlje što dovodi do stresa i muke u želucu svaki dan kada idete na vaše radno mjesto. Kako se boriti protiv mobinga na poslu i Kako dokazati mobing na poslu? Ako se osjećate hrabro uvijek se možete suprotstaviti osobi koja vam vrši pritisak i otvoreno joj reći da ćete ju prijaviti za mobing. Vodite bilješke s datumom i vremenom s detaljima kako se tko odnosi prema vama kada je u pitanju mobing, također čuvajte sve mailove, poruke ako u njima je vidljiv trag mobinga. Obratite se nadređenoj osobi vezano za mobing. Potražite pravnu pomoć odvjetnika ako je potrebno. Što god da učinili, nikako se nemojte spuštati na njihovu razinu i vraćati im istom mjerom. Kako dokazati mobing na poslu zahtjeva samo malo strpljenja i promišljenosti s vaše strane.

Kako dokazati mobing na poslu, koliko ste kao radnik zaštićeni

Postoje mnogi načini Kako dokazati mobing na poslu, no što je s vašim pravima kao radnik? Zakonodavstvo Republike Hrvatske nije prihvatilo Mobing kao termin, ali postoji zakon o zabrani diskriminacije, uznemiravanja, spolnog uznemiravanja i zaštitu vašeg dostojanstva na radnome mjestu. Sve navedeno se da pronaći u Zakonu u radu, Kaznenom zakonu kao i u Zakonu o suzbijanju diskriminacije i Zakonu o ravnopravnosti spolova. Postoji i mogućnost da vi kao radnik odmah prekinete s vašim radom i zatražite zaštitu putem suda, bitno je da obavijestite poslodavca o prekidu rada u roku od osam dana. Ako se dokaže mobing sa strane poslodavca, radnik ima pravo na naknadu plaće, isto tako ako se dokaže da nema mobinga poslodavac može tražiti povrat isplaćene naknade radniku. Kako dokazati mobing na poslu je svakako proces. Nažalost svi mi smo iskusili neki oblik mobinga na poslu, i shvatili da je zapravo najjednostavnije rješenje ako si to možemo priuštiti je pronalazak novog radnog mjesta.
Tagovi: