Kako dijete naučiti čitati

Zanimljivosti

Kako dijete naučiti čitati

Kako dijete naučiti čitati i zainteresirati ga

Čitanje je osnovna vještina koja nam svima treba u životu. Čim dođemo do školskih klupa, čitanje postaje jedna od prvih vještina koje nas se nauči jer prepoznavanje slova i brojeva te čitanje su nužni za daljnje učenje i život. Upravo zato roditelji često žele svoju djecu naučiti čitati čim ranije, još prije prvog razreda osnovne škole, kako bi bilo bolje pripremljeni kada im učenje čitanja postane obavezno.

Pitanje koje se tada često postavlja je kako dijete naučiti čitati i kako ga uopće zainteresirati za tako nešto. Ako se sjetite vlastitog djetinjstva i svojih vršnjaka, znate i sami da se djeca često mogu podijeliti na one koju su od malih nogu obožavali čitati i na one koje bi okrenuli stranicu knjige samo kad je to bilo baš nužno. Najveću ulogu u odnosu prema čitanju imaju roditelji, a u ovome tekstu ćemo vam opisati kako dijete naučiti čitati i potaknuti ga da zavoli čitanje.

Kako dijete naučiti čitati i gdje krenuti

Djeca od najranije dobi uče većinu svojih spoznaja i odnosa prema svijetu preko svojih roditelja. Kako dijete naučiti čitati potrebno ga je uključiti u aktivnosti koje uključuju čitanje. Stalna komunikacija je ključna kako bi potaknuli svoje dijete. Dok sastavljate popis za kupovinu, potaknite svoje dijete da ga pročita i da vam za vrijeme kupovine pokuša pomoći.

Za vrijeme kuhanja prolazite skupa s djetetom recept za neki kolač ili jelo i uključite ga u cijeli postupak sa aktivnim pitanjima. Bitno je potaknuti dijete na razmišljanje i korištenje mašte. Jedan od najboljih načina kako dijete naučiti čitati u najmlađoj dobi je kroz priče i slikovnice. Čitajte svom djetetu svaku noć prije spavanja i pokazujte mu slike i riječi koje sliku opisuju. Ako dijete zavoli priče koje mu pričate, motivirat ćete ga da i samo nauči čitati priče jer će cijelo iskustvo povezivati sa nečim pozitivnim. Budite samo strpljivi jer djetetu nije lako usvojiti nova znanja pa se na tome treba stalno raditi.

Kako dijete naučiti čitati i potaknuti ga da nastavi

Poticanjem ljubavi prema pričama i čitanju možete uvelike pomoći razvitku svog djeteta. Kroz čitanje će konstantno usvajati nova znanja i iskustva, a ujedno će razvijati i svoju maštu jer će imati priliku vizualizirati živopisne slike iz priča koje se čitaju. Ako dijete zavoli slušati priče koje mu čitate i voli razgovarati o njima, prvi korak kako dijete naučiti čitati je učenje slova. Radite s djetetom svaki dan i budite strpljivi pa će slova vrlo brzo usvojiti. Što više komunicirate s djetetom i bavite se s njim, to će postupak biti brži i lakši. Nemojte samo zaboraviti da uz čitanje dolazi i pisanje pa je dobro poticati dijete na vježbu.

Za početak je dovoljno dati djetetu dovoljno prilika da koristi bojice i flomastere jer prije pisanja će trebati savladati motoričku vještinu držanja i korištenja olovke. Uz malo truda i dobre volje, kako dijete naučiti čitati može biti zabavan proces za vas oboje, a djetetu ćete učiniti veliku uslugu.

Tagovi: