Kako crijeva sudjeluju u probavi

Kako crijeva sudjeluju u probavi

Koja je funkcija crijeva?

Dobro zdravlje crijeva utječe na funkcioniranje cijelog tijela. Imaju vrlo važnu funkciju vezanu uz probavu i opće dobrobit. No njega ovog unutarnjeg organa često se zanemaruje, pa se veća pažnja posvećuje tek kada se pojave simptomi grčeva, proljeva ili zatvora. Prema podacima, gotovo 20% svjetske populacije pati od nekog oblika crijevnih problema, dok velik broj ljudi pribjegava samoliječenju ili problem ignorira. Naime, ovaj organ ne utječe samo na apsorpciju hranjivih tvari i eliminaciju toksina, već i na kontrolu imunološkog sustava i upala, proizvodnju hormona, debljanje i mršavljenje. Probavni sustav odgovoran je za preradu onoga što jedemo kako bi naše tijelo moglo apsorbirati hranjive tvari. Crijeva imaju veliki broj živčanih stanica, a više od 60% tjelesnih imunoloških stanica nalazi se u crijevima. Kada dođe do poremećaja crijevne flore dolazi do pada imuniteta, zbog čega je tijelo sklonije prehladama i infekcijama. Oni su odgovorni za apsorpciju većine hranjivih tvari koje jedemo. Ovaj proces se odvija u tankom crijevu, dok je debelo crijevo odgovorno za apsorpciju vode.

Uloga tankog i debelog crijeva

Tanko crijevo proteže se između želuca i debelog crijeva. Funkcija tankog crijeva je upijanje hranjivih tvari iz hrane, što omogućuje vitaminima A, C, E, D, K i mineralima da uđu u krvotok. Tanko crijevo je podijeljeno na tri dijela, tj. duodenum, jejunum i ileum, koji apsorbiraju masti, bjelančevine, kolesterol, kompleks B vitamina, vodu, kalcij, željezo, magnezij, cink. Debelo crijevo, kao posljednji dio probavnog sustava, ima funkciju djelovanja na apsorpciju hranjivih tvari iz unesene hrane. Odgovoran je za upijanje vode i razgradnju celuloze. Također, debelo crijevo je odgovorno za eliminaciju otpadne hrane i svih toksina iz tijela. Otpuštanjem neurotransmitera i hormona ovaj dio složenog sustava utječe na kontrolu hrane, sitost ili glad. Ne treba zanemariti činjenicu da se gotovo 90% serotonina, "hormona sreće", proizvodi upravo u crijevima. Triptofan je jedna od devet esencijalnih aminokiselina koje mozak koristi zajedno s vitaminom B3 kako bi pomogao tijelu u proizvodnji serotonina, koji je odgovoran za mnoge funkcije u tijelu, uključujući raspoloženje, fizičke i emocionalne senzacije. Neravnoteža crijevne flore smanjuje sposobnost apsorpcije hranjivih tvari, što uzrokuje nedostatak vitamina i dovodi do upalnih stanja. Među najčešćim simptomima ovog stanja su mučnina, nadutost, podrigivanje, plinovi, proljev i zatvor.

Kako crijeva sudjeluju u probavi

Znate li kako crijeva sudjeluju u probavi? Gastrointestinalni trakt počinje od usta, nastavlja se kroz jednjak, želudac, tanko crijevo, gušteraču, jetru i debelo crijevo. Jednjak ima funkciju prijenosa hrane iz usta u želudac. Promjer je oko 2 cm, a dužina oko 25 cm. Sastoji se od mišića koji guraju hranu u želudac tijekom gutanja. Hrana koja je nasjeckana na sitne komadiće i pomiješana sa slinom prolazi iz usta u jednjak, odakle odlazi u želudac. U želucu se hrana miješa sa želučanim sokovima koji je pretvaraju u sluzavu tvar koja se apsorbira. Taj se proces naziva probava. Tanko crijevo, kao središnji organ u probavnom traktu, probavlja i apsorbira hranu. Hrana zatim odlazi u prvi dio dvanaesnika. Tamo se miješa s probavnim enzimima iz gušterače i žuči. Zatim prelazi u donji dio tankog crijeva (jejunum i ileum). Sve hranjive tvari apsorbiraju se iz ileuma. Inače, ileum je prekriven malim izbočinama poznatim kao resice. Svaka od ovih resica povezana je s kapilarama, a hranjive tvari prolaze u krvotok. Gušterača, koja je među najvećim žlijezdama u tijelu, osim probavnih sokova luči i hormon inzulin koji pomaže u regulaciji količine šećera u krvi. Jetra ima višestruke uloge koje uključuju preradu proteina i ugljikohidrata, preradu toksina i stvaranje glukoze. Preostale neapsorbirane tvari premještaju se u debelo crijevo, gdje se uklanja voda, a ostatak se pohranjuje u rektumu i izbacuje kroz anus kao izmet. Kada crijevo normalno funkcionira, hrana se kroz cijeli probavni sustav kreće optimalnom brzinom. Kao što vidite, struktura probavnog sustava je složena i svaki organ ima različitu ulogu u premještanju hrane u sljedeću fazu. Stoga je potrebno održavati zdravlje ovog sustava kako bi se maksimalno iskoristila unesena hrana.


Tagovi: