Kako čistiti i održavati dijamantni nakit

Kako čistiti i održavati dijamantni nakit

Kako čistiti i održavati dijamantni nakit, osnovna pravila čišćenja

Održavanje kao i čišćenje dijamanata je svakako obavezno ako želimo da ovo drago kamenje sačuva svoj sjaj kao i briljantnost. Svaki nakit će s vremenom gubiti svoji sjaj, a razlog tome je svakodnevno nošenje kao i brojni vanjski čimbenici. Naravno, ovo ne znači da svoji nakit uvijek morate skidati, ali poželjno je da ga redovito i pravilno čistite i održavate. Što zapravo utječe na čistoći dijamanta i kako čistiti i održavati dijamantni nakit? Prašina, masnoća kože, vanjski utjecaji poput sunca - sve ovo može utjecati na čistoću i sjaj dijamanta.

Kako se ova nečistoća ne bi primila u najmanje pore i kako dijamant ne bi izgubio svoji sjaj, nakit je potrebno očistiti. Možete pronaći brojne savjete kako čistiti i održavati dijamantni nakit, no valja imati na pameti da iako je dijamant otporan, neke metode čišćenja ga mogu nepopravljivo oštetiti. Za početak, nikada nemojte za čišćenje koristiti kemikalije. One mogu ne samo utjecati na sjaj dijamanta, već mogu uzrokovati i razne nepravilnosti. Oštećeni dijamantni nakit se ne može uvijek popraviti.

Kako čistiti i održavati dijamantni nakit, pobrinite se da vaši dijamanti uvijek svjetlucaju

Neovisno o tome da li svoji dijamantni nakit nosite samo za posebne prilike ili svakodnevno, potrebno ga je redovito čistiti i održavati. Dijamanti su iznimno čvrsti i otporni, no nemojte misliti kako su neuništivi. Ponekad je dovoljno samo jedan krivi potez kako bi nastala šteta. Kako čistiti i održavati dijamantni nakit? Krenimo od osnova - zbrinjavanje nakita. Nikada nemojte čuvati svoji dijamantni nakit pored nekog drugog nakita kako ne bi nastale vidljive ogrebotine. Idealno je da se dijamantni nakit nalazi u kutiji za nakit koja je iznutra obložena mekom tkaninom.

U slučaju da sav nakite držite na jednom mjestu, tada je poželjno da dijamantni nakit omotate u nježnu krpicu ili tkaninu. U slučaju vidljivih oštećenja nakon vašeg čišćenja, nakit odnesite zlataru. Kako čistiti i održavati dijamantni nakit? Održavanje i čišćenje kod kuće nije teško. Najčešća metoda je uronjavanja nakita u otopinu koja se sastoji od tople vode i svega par kapi amonijaka. Nakon što se izvadi iz otopine, dijamant će se lagano izribati mekom četkom, isprati u toploj vodi i osušiti u mekoj krpi. Abrazivi i klor se nikada ne bi smjeli koristiti za čišćenje nakita.

Kako čistiti i održavati dijamantni nakit, dodatni savjeti za čišćenje dijamanata

Iako je domaći amonijak najpoželjniji oblik za čišćenje dijamantnog nakita, postoje i druge metode. Kako čistiti i održavati dijamantni nakit? Za čišćenje možete koristiti i alkohol, no on svakako treba biti bez ikakvih primjesa ili drugih boja. Ovakva metoda čišćenja je sigurna, iako je potrebna opreznost. Koristite uvijek 100% alkohol, možete ga kupiti u ljekarni. Obložite svoji dijamant u alkohol i ostavite ga da se namače jedan sat. Nakon toga dijamant očistite četkicom i osušite u mekanoj tkanini.

Kako čistiti i održavati dijamantni nakit? Možete također koristiti i sredstvo za pranje suđa. Namočite nakit u sredstvo za pranje suđa. Mekom četkicom ćete lagano očistiti nakit i isprati ga u toploj vodi. Pažljivo osušite dijamant u mekoj tkanini. Navedene metode čišćenja trebale bi uspješno otopiti svu prljavštinu s nakita i vratiti mu njegov prvobitni sjaj. Što ako ne želite samostalno čistiti svoji nakit? U tom slučaju uvijek ste slobodni svoji nakit odnijeti zlataru na profesionalno čišćenje. Preporučuje se da se nakit lagano očisti nakon svakog nošenja i da je sklonjen od vanjskih utjecaja.


Tagovi: