Kako biljke dišu

Znanost

Kako biljke dišu

Život biljke

Prema brojnim definicijama, biljke su organizmi veoma složene građe, sastavljene od brojnih stanica. Danas postoji preko 300,000 vrsta biljaka, u koje ubrajamo drveće, cvijeće, paprat i bilje. Organizam svake biljke sastoji se od više organa. Ovi organi su korijeni, stabljike, listovi, pupovi, cvjetovi ili plodovi. Korijen se smatra najglavnijim organom, jer on učvršćuje samu biljku, crpi vodu koja je prisutna u tlu i hrani ju s otopljenim mineralnim tvarima. Ove hranjive tvari putovat će u stabljiku i do vršnih dijelova poput listova, pupova, cvijeta.

U listovima biljaka nastaju važni spojevi, toliko važni da o njima ovisi život na našoj planeti. Zeleni listovi imaju najveću ulogu kod samih biljaka. U sitne pore listova ulazi plinoviti ugljični dioksid koji će uz vodu i mineralne tvari sunčevu energiju pretvoriti u ugljikohidrate, točnije, organsku tvar. Nusproizvod navedenog procesa je kisik bez kojeg ne možemo živjeti na zemlji. Fotosinteza je moguća i kod bakterija i određenih algi, kod svih organizma koji u stanicama imaju klorofil i koji imaju zelenu boju.

Kako se biljke hrane i razvijaju?

Često se pitamo kako se od sjemenke razvije biljka? Proces klijanja će započeti kada kroz tvrdi omotač same sjemenke prodre voda. Sjemenka će bubriti i iz nje će izviriti korijen i zatim stabljika. Kada dođe do klijanja, razvija se mali korijen iz kojeg se jasno nadzire stabljika. Ova mladica se hrani s hranjivim tvarima koje se nalaze u listićima klica. Kod određenih biljaka ove hranjive tvari se dižu iz zemlje, dok kod nekih ostaju ispod. Kako biljke proizvode hranu? Uz pomoć fotosinteze.

Fotosinteza je proces kada se uz pomoć sunčeve energije ugljik dioksid pretvara u vodu i šećer koje tada prenosi do drugih tkiva i pohranjuje kao škrob. Kako biljke dišu? Biljka će se koristiti kisikom kako bi razgradila hranjive šećere, pri čemu će osloboditi energiju te ugljik dioksid. Disanje je ovdje proces koji je suprotan fotosintezi. Disanje biljkama se odvija u malim staničnim tjelešcima koje nazivamo mitohondrijima. Do 40 % energije koja je pohranjena kao šećer pretvorit će se u kemijsku energiju, dok se ostatak oslobađa u obliku topline.

Kako biljke uzimaju vodu i koliko dugo žive?

Biljke će vodu uzimati direktno iz tla. Voda se skuplja uz pomoć malih i nježnih korijenovih dlačica i ona se provodi od jedne stanice do druge. Korijenje svake biljke ima dvojaku ulogu. Služi kao potpora, drži biljku za tlo, ne traži i neće upijati neophodnu vodu. Korijeni se mogu razlikovati, imamo one koji se šire vodoravno u površini i oni koji se ukapaju u dublje tlo. Koliko dugo biljka živi? Život biljaka ovisi o puno toga, primarno vrsti i uvjetima rasta.

Neke mogu rasti i živjeti samostalno, dok je drugim vrstama potrebna sadnja i briga. Kako bi biljka izrasla u jaku i zdravu jedinku onda mora imati idealno okruženje za svoje korijenje, no isto tako i dovoljno svjetlosti, vode, dobru temperaturu. Ukoliko se želite baviti uzgojem pojedine vrste, tada je potrebno provjeriti kakve uvjete života ta vrsta zahtijeva. Nažalost, neke vrste su isto tako sklonije raznim oboljenjima i stanjima, pa stoga zahtijevaju i veću brigu. Svaka biljka ima svoju ulogu na ovome svijetu i važno je da to zapamtimo.

Tagovi: