Kada zalazi sunce

Kada zalazi sunce

Što je zalazak sunca

Zalazak sunca je nešto što možemo ovisno o vremenskim prilikama doživjeti svakodnevno veći dio godine kada je Sunce vidljivo od oblaka, ovisno o vremenskim prilikama u atmosferi. Za oblačnih i kišnih dana kada atmosferu prekrivaju gusti i tamni oblaci sunce će se teško probiti kroz njih da bude vidljivo tokom dana, a i tokom svog zalaženja.

Zalazak sunca predstavlja zalazak zvijezde Sunca ispod horizonta na površini Zemljine kugle gdje se promatra zalazak. Zemljina kugla se okreće oko svoje osi, ali okreće se i oko centrale našeg solarnog sustava Sunca. Okretanjem Zemlje oko svoje osi izmjenjuju se dan i noć, a okretanjem oko Sunca izmjenjuju se godišnja doba koja nisu jednaka na svim djelovima površine Zemlje.

Pojava koju promatramo naročito tokom ljetnih mjeseci može na nebu biti prikazana raznim bojama od zlatno žute, narančaste, crvene, ljubičaste, pa u nekim krajevima i zelene boje. Kada se zalazak promatra u daljini ispred kojeg se nalazi površina vode, mora, jezera refleksija koju Sunce ostavlja na površini vode daje još ljepšu sliku jer voda pojačava svjetlosne efekte zalaska sunca.

Zalazak sunca i njegov utjecaj na život

Zalazak sunca ima veliku ulogu u našim životima jer izaziva svojom ljepotom divljenje, osjećaj ugodnosti, opuštenosti. No, nemojmo zaboraviti da je Sunce izvor života na zemlji, ono hrani biljke, omogućava životinjama i ljudima da prikupe potrebne hranjive tvari poput vitamina D koji je ljudima neophodan za zdravi metabolizam.

Sunce utječe na proces razvoja i razmnožavanja biljaka, šuma, drveća, cvijeća, povrća, voća koje predstavljaju hranu za životinje i ljude. Fotosinteza je proces kojim biljke upijaju sunčevu energiju koja im omogućava razvoj, rast, cvjetanje, razmnožavanje sjemenjem. Sjetite se samo kako izgleda drveće tokom zime, nema listova jer su ujesen otpali, kako bi drveće tokom zime hiberniralo, mirovalo i pripremalo se za ponovno buđenje u proljeće kada dolaze sunčani dani.

Zalazak sunca nas prirodno obavještava da uskoro dolazi noć i da je vrijeme za spavanje kojim se obnavlja svaki organizam jer je san potreban svakoj životinji, a jednako tako i čovjeku koji se regenerira noću spavanjem. Buđenjem ujutro započinje novi dan izlaskom sunca koji traje dok dan ne završi sunce ponovo ne zađe za horizont.

Zalazak sunca kao neiscrpna inspiracija

Zalazak sunca je oduvijek bio neiscrpna inspiracija brojnim umjetnicima koju su stvarali i stvaraju različita umjetnička djela koristeći se raznim umjetničkim tehnikama. Umjetnici nastoje ovjekovječiti trenutak koji ih je inspirirao u silaznoj putanji Sunca na horizont. Naročito su očaravajući i inspirativni trenuci kada Sunce zalazi za horizont ispred kojeg se nalazi površina vode. Voda svojom reflekcijom lomi zrake Sunca stvarajući prekrasne efekte koji ovise i o vjetru koji može površinu vode učiniti nemirnom te tako dodatno učiniti ugodu zalaska sunca ljepšom.

Zalazak sunca nikada nije identičan jer oblaci koji se u trenutku zalaska Sunca nalaze na nebu nikada nisu identični i tvore različite oblike, te poprimaju boje Sunca koje zalazi. Boje mogu biti širokog raspona pa tako zalazak može biti prošaran izrazito crvene boje, nježno narančaste, pa čak i ljubičasto plave boje. Boja koju vidimo projekcija je našeg oka u lomu svjetlosti dok se zreake sunca spuštaju na horizont i tvore prekrasne kreacije na nebu.


Tagovi: