Kada se slavi Dan učitelja

Kada se slavi Dan učitelja

Svjetski dan učitelja dan kada se slavi Dan učitelja

Preporukom međunarodne organizacije UNESCO godine 1996 potavile su se smjernice i mjerila o pravima, odgovornostima i standardima kojih se nastavnici i učitelji trebaju pridržavati. Standardima su postavljena mjerila za obučavanje i školovanje nastavnika i učitelja, te zapošljavanja i uvjeta podučavanja učenika. Preporuka je dopunjena sa smjericama za profesore u visokom školstvu sljedeće godine 1997.

Dan kada se slavi Dan učitelja je određen 1994. godine od strane također UNESCO organizacije te je odlučeno da to bude 05. listopada jer je na taj datum 1966. godine potpisana preporuka o statusu učitelja. Organizacija koja predstavlja svjetski savez sindikata stučnjaka u obrazovanju sa stalnim sjedištem u Bruxellesu uvelike je pridonijela tome da se dan kada se slavi Dan učitelja proširi u cijelom svijetu, na svim kontinentima.

Učitelji, odgojitelji, nastavnici, učitelji i profesori igraju veliku ulogu u životu svakog djeteta, kasnije i odraslih ljudi. Školstvo, bilo ono predškolstvo, osnovno obrazovanje, srednjoškolstvo ili visoko obrazovanje uči učenike mnogim stvarima iz raznih područja čovjekova života, te gradi osobu u djetetu koje sluša svoje učitelje.

Zašto se slavi i kada se slavi Dan učitelja

Svaki učitelj kada se nalazi ispred razreda koji čine učenici kojih obično u razredu ima preko 25, treba prenijeti znanje na učenike. Iako je to prvenstvena zadaća svakog učitelja da bi prenio znanje učenici moraju biti zainteresirani i koncentrirani za temu koju im učitelj predstavlja. Učitelj treba uspostaviti kontrolu nad razredom pedagoškim metodama, te na zanimljiv i interesantan način predstaviti gradivo koje učenici kasnije kod kuće trebaju naučiti. Za to je potrebno jako puno talenta i volje jer učitelji svojim metodama utječu i na ponašanje i svijest učenika.

Upravo zato se slavi Dan učitelja, a 05. listopada je dan kada se slavi Dan učitelja, te se tim danom želi učiteljima poručiti da ih se cijeni i poštuje. S obzirom na pogoršavanje uvjeta rada i malih plaća, te činjenica se u velikim svjetskim gradovima susreću s borbom protiv droge, uličnih bandi, te čak i ubojstava po školama naročito u Americi dan kada se slavi Dan učitelja njima ima veliki iako simboličan značaj.

Kada se slavi Dan učitelja u svim školama i učilištima

Kada se slavi Dan učitelja moguće ga je obilježavati radno, no u nekim zemljama je moguće obilježavati i neradno kako bi učitelji imali slobodan dan. Kroničan nedostatak učitelja zbog loših radnih uvjeta i malih plaća problem je u svim zemljama u svijetu stoga se mnoge vlade trude obraćati posebnu pažnju kada im sindikati učitelja sugeriraju o povećanjima plaća i poboljšanjima radnih uvjeta. U nekim zahtjevima državne institucije mogu udovoljiti, no na radne uvjete pogotovo kada se radi o kulturi i načinu ponašanja učenika država teško može išta promijeniti.

Rad svakog učitelja ima izuzetnu važnost za svako društvo i državu jer obučavaju generacije djece o vrijednostima i podižu razinu obrazovanja tih generacijia. Neće svi učenici završiti sve škole i stići do visokog obrazovanja, no budimo svjesni da i danas postoje mjesta u svijetu gdje djeca i odrasli ljudi ne znaju čitati i pisati. Učitelji su nositelji sustava obrazovanja i kada se slavi Dan učitelja treba učiteljima pokazati da je njihova pofesina izuzetno važna za društvo.


Tagovi: