Kada se pali prva adventska svijeća

Kada se pali prva adventska svijeća

Prva adventska svijeća najava Adventa

Advent kojim se obilježava vrijeme priprema i iščekivanja Isusova rođenja 25. prosinca počinje četiri nedjelje prije Božića. Advent započinje kada se prva adventska svijeća zapali na adventskom vijencu, a završava na Badnjak polnoćkom. U ovom periodu se kršćani duhovno pripremaju za Isusovo rođenje molitvom, dobrim djelima, darivanjem siromašnima. Advent kao priprema za dolazak Isusova rođenja započinje u srednjem vijeku, a adventski se vijenac pojavio privi puta u Hamburgu u domu za siromašnu djecu 1838. godine. Taj adventski vijenac sastojao se od 20 malih crvenih svijeća koje su se palile radni dan i 4 velike bijele svijeće koje su se palile samo nedjeljom.

Advetski vijenac se uobičajeno izrađuje od zimzelenih grančica ili slame u obliku kružnice, te se ukrašava crvenim ukrasima sušenog bobičastog voće, božjakovine, koji simboliziraju krv Isusovu, a četiri svijeće smještene su na vijencu pod pravim kutem.

Svaka od svijeća ima svoje značenje pa tako prva adventska svijeća predstavlja nadu, a ona se naziva još i Prorokova svijeća prema prorocima koji su nagoviještali Isusovo rođenje. Druga svijeća je Betlehemska svijeća koja podsjeća na putovanje Marije i Josipa u Betlehem i ona predstavlja vjeru. Treća svijeća predstavlja radost, to je Pastirska svijeća, te četvrta svijeća je Svijeća anđela koja simbolizira mir koji donosi rođenje malog Isusa svim ljudima na zemlji.

Kada se pali prva adventska svijeća

Kada se pali prva adventska svijeća, kako izračunati koja je to nedjelja prije Božića. Znamo da se Božić slavi svake godine 25. prosinca bez obzira koji je danu tjednu, a Badnjak je dan ranije. Zadnja adventska svijeća će se paliti zadnju nedjelju prije ili na Badnjak i Božića, stoga nije teško pratiti svake godine na koji datum treba zapaliti prvu adventsku svijeću.

U ovoj godini je Badnjak u nedjelju i preklapa se s paljenjem posljednje četvrte aventske svijeće pa je ove godine Advent kraći nego što će to biti sljedeće godine ili kako je bilo prošle godine kada je Božić bio u nedjelju pa se prva adventska svijeća prošle godine palila 27. studenog, a ove će se godine paliti 03. prosinca.

Dužina trajanja Adventa ne utječe na samo slavlje i pripreme za ovaj veliki kršćanski blagdan, a običaj paljenja adventskih svijeća uvijek traje četiri nedjelje prije Božića koji za razliku od drugog velikog blagdana Uskrsa ima određen datum i uvijek je 25. prosinca.

Prva adventska svijeća i njezin značaj

U današnje doba užurbanosti, prezaposlenosti i površnosti kada je velikoj većini prioritet novac i dobra zarada radeći i po deset i više sati dnevno samo kako bi imali što više novaca, mnogi zaboravljaju što bi trebalo biti najvažnije posebno u doba Adventa.

Advent nas podsjeća na strpljenje kojim je Isus Krist nije žurio šireći Božju riječ, strpljenje nam daje priliku za pokajanjem i preispitivanjem duhovnog u sebi. Iako je mnogima Advent kupovina nepotrebnih stvari u obliku stampeda u trgovinama pred Božićne bagdane, prilika za slavlje i okupljanje, nema se vremena za svoje bližnje nego tek za Božićnim obiteljskim ručkom. No, da li ste cijele godine posvetili dovoljno vremena svojim najmilijima ili smatrate da je dovoljno odraditi obiteljski ručak za blagdan.

Prva adventska svijeća daje nadu i simbolizira dobrotu i iščekivanje Isusovog rođenja. Ako nemate vremena tokom godine posvetiti se više svojoj obitelji učinite to tokom cijelog Adventa i kada se pali prva adventska svijeća dopustite sebi i svojoj obitelji ljubav i dobrotu koja će potrajati ne samo tokom Adventa nego se i nastaviti u narednom periodu u želji da promijenite svoje navike i posvetite se više svojim najmilijima.


Tagovi: