Kada se dijete oduzima majci

Zanimljivosti

Kada se dijete oduzima majci

Kada se dijete oduzima majci i koji su razlozi

Djeca su naša budućnost i potrebno je dobro brinuti za njih. Iako većina roditelja voli svoju djecu i radi sve što je u njihovim mogućnostima da bi se za njih pobrinuli, postoje disfunkcionalne obitelji koje nikako ne funkcioniraju kako bi trebale. Kada se dijete oduzima majci moraju biti i te kako ozbiljne povrede prava djeteta kako bi došlo do toga. Nitko vam neće uzeti dijete radi povišenog tona glasa ili povremenih zabrana u svrhu odgoja. Razlozi za oduzimanjem prava nad skrbništvom vlastitog djeteta moraju biti poprilično ozbiljni te uključuju grubo zanemarivanje. Na žalost, postoje obitelji koje ne bi nikako trebale imati djecu jer nisu u stanju pobrinuti se ni za sebe. Kada se dijete oduzima majci mora doći do ozbiljnih povreda djeteta u vidu zanemarivanja, izgladnjivanje, dostupnost alkoholu i drogi te fizičko ili spolno zlostavljanje. Skrbništvo se roditelju ne oduzima olako no Centar za socijalnu skrb ima pravo privremeno ili trajno oduzeti dijete ako se procijeni da se ne poštuju djetetova prava.

Kada se dijete oduzima majci i kako izgleda postupak

Sretno djetinjstvo je često preduvjet za razvijanje u stabilnu i dobro prilagođenu osobu. Život u krajnje disfunkcionalnoj obitelji od malih nogu može dovesti do katastrofalnih posljedica za razvitak i dobrobit djeteta. Ovisno o situaciji, dijete se može donekle oporaviti kad odraste no ako je bilo u ranoj mladosti zlostavljano ili nezbrinuto, posljedice takvih postupaka se najčešće osjete kroz cijeli život. Situacija kada se dijete oduzima majci nastaje kada Centar za socijalnu skrb nadležnom sudu dostavi prijedlog za oduzimanje skrbništva. Ovaj isti postupak može pokrenuti državni odvjetnik za mladež ili čak drugi roditelj. Slučaj se tada razmatra na sudu, a kada se dijete oduzima majci odluka može biti potencijalno nepovratna. Ovisno o težini slučaja, oduzimanje može biti privremeno dok se ne sredi situacija u kući koja je dovela do problema no u ekstremnijim i rjeđim slučajevima se skrbništvo nad djetetom nikad ne vrati roditelju. U takvom slučaju roditelj gubi sva roditeljska prava.

Kada se dijete oduzima majci i što se događa sa djetetom

Oduzimanje djeteta roditeljima najčešće se događa radi fizičkog ili spolnog zlostavljanja. Ako se dijete našlo u takvoj groznoj situaciji, nadležni sud će uz preporuku Centra za socijalnu skrb odlučiti koji je najbolji postupak za zbrinjavanje djeteta. Kada se dijete oduzima majci postoji mogućnost da se odluka naknadno opovrgne ali samo u slučaju da se nepogodna obiteljska situacija uspjela riješiti. Iako je sistem daleko od idealnog, u takvim slučajevima se uvijek pokušava gledati na dobrobit djeteta pa se odluke o njegovoj skrbi baziraju na tome. Ako sud procijeni da se roditelj ipak može brinuti za dijete, roditeljska prava se mogu vratiti uz upozorenje. Ako se pak odluči kada se dijete oduzima majci da nikako nije dobro za dijete da se vrati istom roditelju, dijete će se dati na brigu posebnom skrbniku ili Centru za socijalnu skrb. Nakon što dijete bude oduzeto roditeljima, također postoji opcija da se da na posvajanje u neku provjerenu obitelj.

Tagovi: