Kada se daje morfij

Kada se daje morfij

Što je morfij i kada se on daje?

Morfij se opisuje kao lijek koji pripada u skupinu lijekova pod nazivom jaki analgetici. Često se koristi kod liječenja jakih i nepodnošljivih bolova koji nastaju radi težih ozljeda ili nakon operacija. Isto tako, može se koristiti i kod bolova koji su prisutni kod raka ili srčanog udara. Lijek se također može koristiti i kod kronične te dugotrajne boli koja neće reagirati na obične analgetike. Ovaj lijek će se izdavati samo uz recept liječnika, a dolazi u obliku tableta ili kapsula, čepića, granula koje se tope u vodi ili u obliku injekcije.

Kome je morfij namijenjen? Lijek mogu uzimati odrasli i djeca, neovisno o dobnoj skupini. Ne preporučuje se trudnicama, starijim osobama ili kod malih beba. Ovaj analgetik nije prikladan za svakog, stoga su potrebne liječničke konzultacije ako osoba pati od navedenog: Alergijskih reakcija na analgetike, poteškoća s disanjem, ovisnost o alkoholu, bolest koja se manifestira napadajem, ozljeda glave, smanjena funkcija štitnjače ili nadbubrežnih žlijezdi, problemi s bubrezima i jetrom, povećanje prostate, nizak krvni tlak, miastenija gravis.

Kako se uzima morfij?

Ovaj lijek će se uzimati prema uputama koje je odredio liječnik ili ljekarnik. Morfij dolazi u raznim oblicima i raznim dozama, što može utjecati na njegovo djelovanje. Prema obliku, djelovanje se dijeli na sporije, postupno i brzo. Njegovo doziranje ovisiti će o boli, i ono se određuje individualno za svaku osobu. Isto tako, samo doziranje ovisi o obliku lijeka. Tablete i kapsule koje imaju brzo djelovanje uzimaju se do 6 x dnevno, granule se uzimaju do 2 x dnevno, čepići se uzimaju do 6 x dnevno, injekcije se uzimaju do 6 x dnevno.

Važno je lijek uzimati prema uputama kako bi ostvarili njegovo maksimalno djelovanje. Terapija najčešće započinje s nešto manjom dozom koja će se postepeno povećavati dok bol ne bude pod potpunom kontrolom. Ovisno o samoj indikaciji, morfij se može koristiti kratko vrijeme, ali kod kroničnih bolova njegovo uzimanje može postati dugotrajno. Od velike je važnosti držati se propisanih doza kako se one ne bi propustile ili slučajno povećale.

Uzrokuje li morfij nuspojave?

Svako uzimanje lijeka može uzrokovati nuspojave. Pri uzimanju morfija možete osjetiti sljedeće nuspojave: Zatvor, mučnina te povraćanje, umor te pospanost, vrtoglavica te zbunjenost, glavobolja, osip te svrbež. Moguće su i ozbiljnije nuspojave: Kratki dah i plitko disanje, ukočenost mišića, nedostatak energije, niski krvni tlak, iznenadni napadi. U slučaju navedenih nuspojava potrebno je kontaktirati liječnika. Koje karakteristike ima morfij? Morfij pripada u skupinu jakih analgetika, što znači da on sprječava prijenos signala boli.

Njegov učinak započinje nakon 30 do 60 minuta (ovisno o obliku lijeka) i traje 4 do 6 sati. Nažalost, ovaj lijek stvara ovisnost kod korisnika, osobito ako se uzima dugotrajno i u većim dozama. Njegovo korištenje neće se preporučiti osobama koje konzumiraju psihoaktivne tvari poput droga ili alkohola, i isto tako se neće preporučiti osobama koje liječe mentalne bolesti. Prije nego se navedeni lijek propiše za liječenje, liječnik mora biti detaljno upućen u fizičko i psihičko zdravlje svojeg pacijenta.


Tagovi: