Kada se bere list smokve za čaj

Kada se bere list smokve za čaj

List smokve za čaj protiv akutnih infekcija

Od davnih vremena čaj od smokvinog lista koristio kao pomoć kod bronhitisa i plućnih bolesti, jer je smokvino lišće bogato vitaminima A, B1 i B2, kalcijem, natrijem, željezom, manganom, kalijem i fosforom. Skoro svi vole smokvine plodove, a to da list smokve za čaj protiv akutnih infekcija stvarno pomaže, jer je snažan antioksidans, mnogi tek saznaju, zato je važno znati kada je najbolje brati smokvino lišće, kada je ono najbogatije polifenolima i flavonidima koji su temelj ljekovitosti.

List smokve za čaj koji pomaže kod suhog kašlja, bronhitisa, astme, dijabetesa, čira na želucu, afti i ranica u usnoj šupljini, a pomaže regulirati i trigliceride, visoki kolesterol, dobar je za srce, visok tlak, i odlična je potpora u liječenju karcinoma i anemije. Odlično je što se smokvini listovi mogu brati veći dio godine, osim u rano proljeće. U kasno proljeće, tijekom ljeta i rane jeseni možete spravljati čaj od svježih listova ili ih sušite i spremite za doba godine kada ih ne možete brati.

List smokve liječi mušku neplodnost

Listovi smokve su bogati E vitaminom, melatoninom, kafeoilom i manganom koji povećavaju broj spermija kod muškaraca, a melatonin je dobar i za nesanicu. List smokve liječi mušku neplodnost tako što popravlja spermogram i stvara veću šansu za očinstvo. Čaj od smokvinog lista za dijabetes se može piti preventivno ako ste u riziku od oboljevanja. Čak i dijabetičari koji su na inzulinu, ako piju ovaj čaj redovito vrlo brzu dođu do smanjivanja doza inzulina, jer se šećer snižava.

List smokve za čaj protiv tegoba urinarnog i probavnog trakta daje odlične rezultate. Dakle, ovaj čaj regulira šećer u krvi, pomaže kod mršavljenja, snižava visok krvni tlak, snižava trugliceride, dobar je za kožne bolesti, anemiju, čir na želucu, sprječava zatvor, njeguje i liječi usnu šupljinu i prevenira zdravlje srca i krvožilnog sustava. Kod čira na želucu se uz čaj, preporučuje i žvakanje svježih smokvinih listova, a možete koristiti listove od crne i zelene smokve (bjelice), jer su jednako ljekoviti.

Kako se suši i sprema list smokve

Jako je važno da birate samo zdrave i neoštećene smokvine listove u koje god doba da ih berete, a važno je i kako se suši i sprema list smokve za čaj. Listove uvijek sušite u sjeni, rasprostrte na povišenom mjestu ili ih svežite u male snopiće i objesite na neko povišeno mjesto. Kada se smokvin list skvrči i pod prstima lomi i mrvi, suh je. Osušene listove smrvite i izlomite i spremite u staklene tegle s pokopcem.

Osušeni list smokve možete sigurno čuvati i u dobro zatvoreneim pairnatim ili celofanskim vrećicama ili u malo gušćim platnenim vrećicama. Smokvin list prokuhan u slanoj vodi, kao i list od vinove loze neki koriste za male "dolmice" (sarmice), domišljate smotuljke ili rolice koje punite nadjevima po želji (rižom, mesom, gljivama, povrćem) ili poslužite već termički obrađen nadjev na prokuhanom listu kao na tortilji. Smokvino lišće se može nasjeckano dodavati miješanim varivima od raznog povrća.


Tagovi: