Kada piti zeleni čaj

Kada piti zeleni čaj

Zeleni čaj i njegova ljekovitost

Zeleni čaj se priprema od svježih listova biljke Camelia sinensis od koje se priprema i crni čaj samo što se crni čaj priprema od fermentiranih listova. Zeleni čaj ima brojna ljekovita svojstva kao što su antioksidativna, protuupalna, antidijabetička, anti miokardilno i anti aterosklerozno djelovanje. Uz kofein sadrži brojne sastojke koje daju široki spektar ljekovitosti, te ga se može konzumirati i do litru dnevno.

Ovaj čaj utječe na jačanje krvožilnog sustava i rada srca, te smanjuje koncentraciju LDL kolesterola u krvi što je loši kolesterol. Uz ubrzavanje metabolizma organizma regulira i razinu šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju u mozgu, te daje osjećaj sitosti pa se vrlo često koristi u procesu mršavljenja kao dodatak.

Antioksidativnim svojstvima pročišćava organizam od toksičnih štetnih tvari, te ujedno štiti stanice u organizmu od oštećenja, te prevenira kronične bolesti kao što su dijabetes tip 2, prevenira pojavu raka i kardiovaskularnih bolesti, a ujedno jača imunitet. Ujedno djeluje zdravo i na kožu, smanjuje pojavu akni, oporavlja kožu kod opeklina, otklanja masnoću kože, povoljno djeluje na zdravlje kose i vlasišta, te utječe na smanjivanje znakova starenja kože.

Kada je dobro piti zeleni čaj

S obzirom da svojom ljekovitosti djeluje preventivno zeleni čaj se može piti kada nemate nikakvih zdravstvenh problema. Svojim sastojcima polifenolima, flavonoidima i fenolnom kiselinom, katehinima i antioksidans EGCG poznat kao epigalokatehin galat, te brojni mineralima, te kofeinom povoljno će djelovati na ljudski organizam u preventivnom smislu jer jača imunitet i čisti organizam od štetnih tvari.

Upravo katehin, EGCG koje zeleni čaj sadrži vrlo su snažni antioksidansi koji utječu na smanjivanje stvaranja slobodnih radikala te na taj način štite stanice u tijelu od stvaranja malignih stanica raka. Naročito je učinkovit kod raka dojke, debelog crijeva i raka prostate jer kahetin štiti stanice od abnormalnih stanica iz koji se razvija rak.

Kada je postoje problemi sa kardiovaskularnim sustavom, bolesti srca i krvožilnog sustava znanstvena ispitivanja su dokazala da konzumacijom ovog čaja su rizici od srčanog udara smanjeni za 20% jer se konzumacijom zelenog čaja smanjuje razvoj koronarnih bolesti. Reguliranjem krvnog tlaka, čišćenjem krvožilnog sustava, smanjuje loši kolesterol i trigliceridi te tako smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava.

Zeleni čaj pomaže i kod mršavljenja

S obzirom da zeleni čaj sadrži prirodne sastojke koji utječu na ubrzavanje metabolizma i čisti organizam od tosičnih tvari ovaj čaj se koristi i za mršavljenje. Antioksidans koje zeleni čaj sadrži pomaže u sagorijevanju masnih naslaga u tijelu, te potiču brži rad metabolizma stimulirajući hormone na topljenje masnog tkiva.

Ovaj čaj mogu u procesu mršavljenja konzumirati i muškarci i žene jer će čaj jednako djelovati na oba spola, a svjedoci smo da i muškarci i žene mogu imati problema sa prekomjernom tjelesnom masom i prekomjernom tjelesnom težinom kao posljedicama masnih naslaga. Već više od 4000 godina ovaj je čaj poznat po svom ljekovitom djelovanju i pomaganju u procesu mršavljenja još iz doba drevnih Kineza koji su ovaj čaj konzumirali redovito.

Katehin i kofein koji ovaj čaj sadrži djelujući zajedno utjecat će na učinkovito sagorjevanje masnoća u tijelu, no to ne znači da u procesu mršavljenja možete jesti masnu i nezdravu hranu već trebate paziti koje namirnice unosite u tijelo kako ne biste unosili više masnoća nego što iz ovaj čaj može otopiti.


Tagovi: