Kada napraviti test za trudnoću

Kada napraviti test za trudnoću

Znakovi da biste trebali napraviti test za trudnoću

Menstruacija vam kasni i primjećujete simptome trudnoće? Za svaku je ženu zabrinjavajuće razdoblje nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Tada se često postavlja pitanje koliko je dana potrebno da trudnoća postane vidljiva, treba li raditi test za trudnoću ili ne? Trudnoća donosi određene promjene u ženskom tijelu. Simptomi koji se mogu vidjeti u ranoj fazi trudnoće su umor, oticanje dojki, pospanost, učestalo mokrenje, bolovi u preponama, osjetljivost na mirise i mučnina. Ovi se simptomi obično mogu pojaviti u prva dva tjedna trudnoće. Međutim, težina simptoma može varirati. Test za trudnoću može se napraviti iz krvi ili urina. Krvni test na trudnoću je osjetljiviji i pouzdaniji od testa urina. Ako vam menstruacija kasni, test možete napraviti kod kuće. Kućni test na trudnoću jednostavan je i pouzdan način dijagnosticiranja trudnoće. Bit će 99% točan ako se napravi ispravno. Kućni testovi za trudnoću dostupni su u ljekarnama i temelje se na detekciji hormona trudnoće (hCG) u urinu žene. Ovaj hormon trudnoće proizvodi posteljica, nedugo nakon implantacije embrija u stijenku maternice, što se događa šest dana nakon začeća. U žena s neredovitim menstrualnim ciklusima može varirati.

Kada trebate napraviti test za trudnoću?

Ako očekivana mjesečnica kasni ili zbog određenih simptoma postoji određena sumnja na trudnoću, može se napraviti kućni test za trudnoću. Prije početka testiranja potrebno je provjeriti rok valjanosti testa i pažljivo pročitati upute. Mnogi kućni testovi mogu otkriti čak i male razine hCG-a u mokraći. Osjetljivost testa navedena je na pakiranju kao količina mlU/ml. Što je manji broj mlU/ml, to je test osjetljiviji. Najbolje vrijeme za kućni test trudnoće je rano ujutro kada je urin koncentriraniji i ima višu razinu hCG-a. Koliko je stvarno pouzdan test za trudnoću? Moguće je dobiti negativan rezultat čak i ako ste trudni, lažno negativan rezultat, osobito ako test napravite prerano. Ako se sumnja na trudnoću, test treba ponoviti tjedan dana kasnije. Može li pozitivan rezultat biti lažan? Iako vrlo rijetko, moguće je dobiti pozitivan rezultat kada zapravo niste trudni. To se može dogoditi iz više razloga, uključujući početak menopauze ili prisutnost problema s jajnicima.

Zašto je moj test za trudnoću bio negativan?

Zašto je test za trudnoću bio negativan? Neke trudnice imaju nisku koncentraciju hCG u urinu tijekom prvih dana trudnoće. Također, može doći do lažno negativnog rezultata ako se test izvede prerano ili kada traka nije bila u kontaktu s urinom. Neki lijekovi mogu utjecati na test za trudnoću, pa je potrebno unaprijed reći da li ih uzimate i koje. Ako je rezultat kućnog testa na trudnoću pozitivan, potrebno ga je potvrditi testom krvi. Ako je negativan, test treba ponoviti. Krvne pretrage za trudnoću rade se u domovima zdravlja, privatnim klinikama i laboratorijima. Da bi rezultat laboratorijskog testa na trudnoću bio točan, dovoljno ga je učiniti 1 tjedan nakon odnosa. Rezultati pretrage, koja se radi vrlo jednostavnim vađenjem krvi, mogu se dobiti unutar 1 dana u privatnim klinikama, a 1 dan kasnije u državnim bolnicama. Važno je konzultirati se sa svojim ginekologom kako bi vas posavjetovao o daljnjim koracima ako se potvrdi trudnoća ili utvrdio razloge koji su doveli do kašnjenja mjesečnice.


Tagovi: