Kada je dan žena

Ljubav i veze

Kada je dan žena

Kada je dan žena i što je zapravo dan žena?

Znamo kako je odgovor na pitanje kada je dan žena osmi ožujka svake godine, no mnogi ne znaju što je zapravo dan žena, točnije zašto ga obilježavamo? Na dan žena slavimo sva postignuća koje su žene postigle i dalje postižu u svim poljima, od ekonomije do politike i dalje. Dan žena nas uči kako su žene bitne za razvoj današnjeg društva i kako bez njih mnogo toga ne bi bilo moguće.

Važno je naglasiti kako se i dan danas žene diljem svijeta bore za određena prava, i kako se traži ravnopravnost među spolovima. Zadnjih godina dan žena slavimo u ozračju Covid pandemije koja je zadesila svijet, i upravo na navedeni dan slavimo naše hrabre medicinske sestre i doktorice koje pomažu u borbi protiv bolesti koja je promijenila svijet.

Kada je dan žena je svakako pitanje na koje svatko od nas zna odgovor, no važno je naglasiti kako se ovaj dan ne bi smio gledati samo s ekonomske ili političke strane. Na dan žena bitno je zahvaliti pripadnicama ljepšeg spola za sve što čine za nas i sve što čine za dobrobit cijeloga svijeta. Nikako nemojte zaboraviti čestitati dan žena svojim majkama, sestrama, bakama, prijateljicama, jer i one također rade male promjene koje nekome puno znače.

Kada je dan žena i kada se on krenuo slaviti?

Dan žena svakako ima svoju povijest i zanimljivost koje još dan danas slavimo. Prvi dan žena, točnije prvi međunarodni dan žena je zabilježen 1911 godine na drugačiji datum, 19 ožujak. Dan se slavio u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Danskoj. 1910 godine obilježavanje je pokrenula tadašnja socijalistica i teoretičarka Clare Zetkin kako bi se slavio uspjeh žena u društvu, ekonomiji, politici i kulturi. Da ste tih dana upitali kada je dan žena dočekao bih vas drugačiji odgovor.

I dok se u određenim dijelovima Europe dan žena slavio 19 ožujka, povijest prikazuje kako se dan žena u SAD – u slavio još od 1909 godine, točnije 28 veljače 1909 godine štrajk žena koje su radile u tvornici odjeće je potaknuo 15.000 žena da maršira ulicama i da se bore za svoja prava. Iako su mnogi mislili kako će dan žena pasti u zaborav nakon prvog svjetskog rata, žene su i dalje nastavljale obilježavati svoj dan.

Odgovor na pitanje kada je dan žena je nastao zapravo u Rusiji 1917 godine kada je došlo do Ruske revolucije, tada su žene u Rusiji prvi put dobile pravo glasa. Do 70 – ih godina dan žena se pretežito obilježavao u Socijalističkim zemljama, no krajem 70 – ih godina skupština Ujedinjenih naroda proglašava 8 ožujak međunarodnim danom žena.

Kada je dan žena i zašto je on važan?

Teško je navesti sve razloge zašto je dan žena važan, no jedan od glavnijih razloga je što na navedeni dan žene diljem svijeta se ujedinjuju kako bi se borile za svoju ravnopravnost pored muškaraca. Danas se članice UN – a bore uz bok kampanji 50 – 50 kojoj je cilj da do 2030 godine djevojčice i dječaci imaju jednako pravo na obrazovanje. Također je važno naglasiti kako se na navedeni dan isto tako skreće pažnja na nasilje nad ženama, i kako se pomaže onim ženama koje ulaze u prisilne brakove.

Danas je zapravo u cilju da ljudi ne samo da znaju kada je dan žena nego i da znaju čemu on služi i kako se pridružiti borbi. Dan žena je dan kada moramo biti zahvalni ženama oko nas na svom trudu i odricanju koje su imale u životu. Mnoge žene danas na navedeni dan dobivaju i određene darove koji pokazuju maleno poštovanje. Zahvaljujući određenim demonstracijama iz povijesti danas znamo odgovor na pitanje kada je dan žena i zašto se on slavi.

Tagovi: