Kada je blagdan Sveti Pavao

Kada je blagdan Sveti Pavao

Sveti Pavao i kada je blagdan Sveti Pavao

Sveti Pavao rođen pod imenom Savao poznat je bio kao Apostol naroda i Apostol pogana koji je bio misionar u Rimu, Grčkoj, maloj Aziji. Sveti Pavao je autor poslanica Novog zavjeta i mučenik, a o njemu samome najviše se doznaje iz Djela apostolskih. Rođen je u Tarzu kada je Rimsko carstvo bilo prošireno i na taj dio današnje Turske. Ime Pavao je preuzeo za vrijeme boravka na Cipru, a kao mladić je bio židovski student i učio izrađivanje šatora kod bračnog para Akvila i Priscile koji su bili kršćanski sveci. Iako je kao Židov progonio kršćane, na putu u Damask kamo je krenuo progoniti kršćane doživio je neobično iskustvo koje će mu promijeniti život. Oslijepio je od jakog nebeskog svjetla i čuo Božji glas s pitanjem zašto me progoniš Savle. Nakon toga prihvatio je kršćanstvo, te se krstio u Damasku i počeo propovijedati Evanđelje.

Dan kada je blagdan Sveti Pavao posvećen je njegovom preobraćenju i svemu što je napravio kako bi širo Evanđelje. Na svojim je putovanjima širo riječ Božju u Grčkoj, Maloj Aziji, Rimu, te po Sredozemlju, a uvijek je subotom ulazio u židovske sinagoge i Židovima nagovještao Evanđelje. Dan kada je blagdan Sveti Pavao slavi se jer su Pavlove poslanice ušle u Novi zavjet, a te je poslanice pisao u lokalnim crkvama o stvarnim ljudima i događajima.

Kada je blagdan Sveti Pavao u raznim smjerovima kršćanstva

Rimokatolička crkva je odredila dan kada je blagan Sveti Pavao da to bude 29. lipnja, te se slavi zajedno sa Svetim Petrom, no slavi se i dan njegova preobraćenja 25. siječnja. Pravoslavna crkva služi se julijanskim kalendarom te je dan kada je blagdan Sveti Pavao određen 12. srpnja, a Svetog Pavla slave i Protestanti. Martin Luther King je svoj pokret za jednaka prava svih građana temeljio na Poslanici Rimljanima, pa stoga Sveti Pavao je vrlo cijenjen među Protestantima.

Sveti Pavao je zaštitnik novinara, pisaca, misionara, glasnogovornika, biskupa, te svih onih koji svojim govorništvom šalju značajne poruke širokim masama, pa zato i ne čudi da je Martin Luther bazirao svoje ideje na Pavlovoj Poslanici Rimljanima, te u tome i bio vrlo uspješan.

Dan kada je blagdan Sveti Pavao brojne su crkve opremljene likom i kipovima Svetog Pavla s knjigom i mačem u rukama. Kao zaštitnik grada Rima, Malte, te brojnih drugih mjesta širom svijeta ovaj je svetac iznimno poštovan.

Blagdan preobraćenje kada je blagdan Sveti Pavao

Dan kada je blagdan Sveti Pavao u kršćanstvu vrlo je važan blagdan jer se slavi kao blagdan preobraženja. S obzirom da je Savao bio Židov, te se na putu u Damask suočio s Božjom riječju i Božjim djelom što ga je ponukalo da se preobrazi u kršćana koje je do tada progonio. Za kršćanstvo ovo preobraženje velika pobjeda jer je nakon toga Savao preuzevši ime Pavao služio Bogu i širio Božju riječ kroz Evanđelje.

Sveti Pavao umro je mučeničkom smrću u Rimu, te je rimska bazilika svetog Pavla i danas poznato hodočasničko mjesto vjernicima koju dolaze iz različitih krajeva svijeta. Svojom je žrtvom postao svetac i apostol, te ga narod i dan danas poštuje i moli mu se za zaštitu.

Dan kada je blagdan Sveti Pavao obilježava se kao dan u spomen velikog preobraženja rodom židova koji je nakon preobraženja prvo propovijedao živodima o Isusovom Evanđelju, a za tim na brojnim misijama širo Evanđelje gdje god je nogom kročio.


Tagovi: