Kada elicea počinje djelovati

Kada elicea počinje djelovati

Kako djeluje Elicea i za što se koristi

Lijek Elicea svojim glavnim sastojkom escitalopramom se upotrebljava kod liječenja depresija i poremećaja anksioznosti. Anksiozni poremećaji su poremećaji kod kojih se javlja panika i panični poremećaji poput straha od otvorenog prostora, straha od zatvorenog prostora, paukova, visina i dubina, razni socijalni anksiozni poremećaji, te opsesivno kompulzivni poremećaji.

Lijek Elicea je antidepresiv koji djeluje na serotoninski sustav mozga jer povećava količinu serotonina za kojeg se smatra da ima veliki utjecaj na razvoj bolesti depresija i anksioznosti.

Prilikom terapije ovim lijekom potreban je oprez ukoliko patite od epilepsije, alergije na bilo koji sastojak lijeka, ako koristite druge lijekove koji sadrže selegilin koji se koriste za liječenje Parkinsonove bolesti ili neke druge lijekove za liječenje depresije, problematičan rad srca, poremećaj u radu jetre, bubrega, te ako imate šećernu bolest jer jovaj lijek može utjecati na razinu glukoze u krvi. Također se ne preporučuje uzimati ovaj lijek kod poremećaja razine natrija u krvi, kod osoba koje su sklone krvarenjima i modricama, te kod osoba s manično depresivnim poremećajima.

Kada počinje djelovati Elicea lijek

Lijek Elicea je potrebno uzimati neko vrijeme prije nego njegov učinak postane vidljiv i djelotvoran. Ukoliko osoba ima misli o samoozljeđivanju ili pomišlja na samoubojstvo moguće je da će liječnik propisati jaču dozu ovog lijeka jer će proći barem dva tjedna dok Elicea ne počne djelovati, a u nekim slučajevima će taj period trajati i dulje.

Ne preporučuje se propisivanje ovog lijeka kod djece mlađe od 18 godina jer se može pojaviti agresivno ponašanje, gnjev i suprostavljanje. Ukoliko osoba uzima neke druge lijekove za liječenje depresija i za anksiozni poremećaj bit će potrebno napraviti vremenski odmak prije nego se počne s terapijom ovog lijeka, a kada se prekida uzimanje ovog lijeka potreban je razmak od minimalno tjedan dana kako bi se mogli uzimati drugi lijekovi.

Ovisno o vrsti psihičkog poremećaja zbog kojeg se propisuje ovaj lijek liječnik će odrediti doze uzimanja lijeka, pa u nekim slučajevima se može propisati i maksimalna doza od 20 mg na dan, te će u tom slučaju djelovanje lijeka biti brže nego kada se propisuje uobičajena doza od 10 mg na dan.

Nuspojave lijeka Elicea

Nuspojave se mogu pojaviti kod naglog prestanka uzimanja lijeka Elicea, te se ove nuspojave tretiraju kao nuspojave susprezanja. Nuspojave susprezanja se javljaju kao omaglice i vrtoglavice, osjećaj udaranja struje, žarenja i ubadanja u tijelu i u glavi, tekođer se javljaju poremećaji spavanja, znojenje, mučnine, tjeskobe, tremor ili drhtanje, dezorijentacije i smetenosti, poremećaj vida te brojni probavni problemi. Stoga se ne preporučuje nagli prestanak terapije ovim lijekom već u dogovoru s liječnikom i uz njegov nadzor.

Tokom terapije lijekom Elicea uglavnom se javljaju blage nuspojave koje prođu nakon nekoliko tjedana terapije, međutim postoje i nuspojave zbog kojih se potrebno odmah obratiti liječniku. Ukoliko primjetite krvarenja koja nisu uobičajena, naročito krvarenja povezana sa probavnim sustavom potrebno je potražiti pomoć liječnika. Alergijske reakcije su moguće ukoliko je osoba alergična na bilo koji od sastojka lijeka, a treba napomenuti da lijek sadrži laktozu.

Oprez je potreban i kada se kao nuspojave jave simptomi drhtanja, stezanja mišića, visoka tjelesna temperatura ili vrućica, uznemirenost i smetenost, te nemogućnost koncentracije. Izuzetno su opasne nuspojave poput konvulzija, otežanog mokrenja, žutilo na koži i bjeloočnicama koje su znak poremećaja rada jetre, nepravilan rad srca, te nesvjestica, te se kod takvih nuspojava obratite hitnoj službi.


Tagovi: