Kada djeca progovore

Zanimljivosti

Kada djeca progovore

Kada djeca progovore i kako dolazi do toga

Bebe dok su još novorođenčad komuniciraju svojim plačem kad su nečim nezadovoljne ili ih nešto muči, kad im nešto treba, kad su gladne, kad su nervozne. S vremenom bebe počinju pokazivati što žele ili što trebaju pokretima i pogledima. Razumijevanje beba se polako razvija i to razdoblje je jako važno jer prethodi počecima komunikacije. Za bebe malu djecu je važno da znaju povezivati stvari sa svojim potrebama, razumjeti i pokazati.

Prije nego dođe vrijeme kada djeca progovore, bebe prvo mumljaju i ispuštaju glasove kojima pokušavaju imitirati ono što čuju i vide da drugi rade prilikom govorenja, pjevanja i vikanja. Bebama treba mala pomoć, no ako vidite da beba ispravno povezuje i shvaća stvari koje vam želi dati do znanja, sa vašom bebom je sve u redu.

Možete istražiti sa koliko mjeseci je uobičajeno kada djeca progovore, te se beba može koristiti svojim glasom i kako se može izražavati, međutim to je individualno i različito kod svakog djeteta. Kako će bebin kognitivni razvoj napredovati to će biti sve ustrajnije u svom naumu da progovore ili prohodaju, gledajući svoje roditelje.

Kada djeca progovore i kako pripremiti svoju bebu na to

U skladu sa svojom dobi i razvoju, postepeno dolazi razdoblje kada beba uči i može izreći neke glasove, mumljajući pokušava izreći riječi, te nakon toga dolazi razdoblje kada djeca progovore. U razdoblju od par mjeseci beba već dobiva mogućnost nekih jednostavnih slova što se može čuti pri njenom plaču. Bebe u vrlo ranoj dobi, u periodu od četvrtog do devetog mjeseca mumljaju, ispuštaju glasove i zvukove, pritom pokušavajući imitirati svoje roditelje i ljude kojima su okruženi.

Bebe će uvijek lakše izgovoriti jednostavnije i kraće slogove nego cijele riječi koje ni ne razumiju. Djecu možete motivirati da počnu govoriti još dok su bebe da im pričate i da ih uključujete u svoj svakodnevni razgovor ili da im se obraćate i promatrate kako to bebe razumiju. Na taj način bebama stvarate još veći interes i želju da progovore, jer su djeca radoznala i više će se truditi. Dopustite vašoj bebi da vam odgovori na ono što vi njoj govorite, uz to pokušavajte naglašavati slogove i lakša slova kako bi beba to mogla ponoviti.

Kada djeca progovore koriste se kratkim i nezahtjevnim riječima sa malo slova i samoglasnika jer su oni njima laki za izgovor. Dokazano je da djeca najlakše izgovore slova kao što su b, p i m.

Kada djeca progovore i kakve su im prve riječi

Malenoj djeci, prve su riječi jednostavne i lake za izgovor, kratke. U skladu sa njihovom dobi, ali i onime što čuju iz okoline takve će biti i prve riječi. Najlakše je maloj djeci izgovarati riječi sa samoglasnicima koje imaju ista dva sloga. Zato su prve riječi mama ili tata. Bebe prvo trebaju shvatiti kako mogu koristiti svoje glasnice, usnice i jezik da bi nešto izrekle. Taj prvi korak djeca isprobavaju od 6-tog mjeseca starosti pa naviše sve dok ne dođu do trena kada djeca progovore u potpunosti.

Iako će vam se bebine prve riječi ili pokušaji riječi činiti besmislenima, to nije tako. Obratite pažnju na to kada vaša beba pokušava govoriti, što vam ona želi reći, na što ukazati, što treba od vas ili joj možda nešto smeta. Važno je kada djeca progovore i što ona govore, vi kao roditelj posvetite im u tim trenucima dovoljno pažnje i razumijevanja jer ste im zaista potrebni.

Djeca promatraju i traže vaš odgovor i vaše razumijevanje. Svaka interakcija sa vašim djetetom je izuzetno važna jer djeca razumiju i jasnije nego što vi mislite, samo još ne znaju pokazati ili izgovoriti.

Tagovi: