Kad dolazi euro u Hrvatskoj

Financije

Kad dolazi euro u Hrvatskoj

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn 10000 kn

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 28.09.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Znate li kad dolazi euro u Hrvatskoj?

Ulaskom u Europsku Uniju tj. izjašnjavanjem na referendumu za ulazak u EU obvezali smo se na čitav niz pitanja vezanih za rad EU, a jedno od njih je i uvođenje Eura. Iako neke političke stranke to pokušavaju dovesti u pitanje pa žele provesti još jedan referendum samo u vezi uvođenja eura, pravni stručnjaci su suglasni da se o tom pitanju već odlučilo prilikom izjašnjavanja na referendumu za ulazak u EU.

S obzirom da uvođenja eura više nije pitanje nego realnost, vjerojatno se pitate kad dolazi euro u Hrvatskoj. Iako se taj datum često mijenjao, jer Hrvatska mora zadovoljiti čitav niz kriterija prije ulaska u Euro zonu, iz vlade potvrđuju da je datum kad dolazi euro u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. godine. Hoće li taj datum biti podložan daljnjem pomicanju i odugovlačenju, ne preostaje drugo nego da strpljivo čekamo i saznamo. Ako vas zanima do kojih će sve promjena doći prilikom uvođenja eura, to pročitajte u idućem poglavlju.

Kad dolazi euro u Hrvatskoj i kakve promjene možemo očekivati?

Nakon što smo u prethodnom poglavlju objasnili kad dolazi euro u Hrvatskoj, vrijedi spomenuti i kako će nam taj događaj promijeniti živote, tj. što sve možemo očekivati od uvođenja eura u Hrvatskoj. Dan kad dolazi euro u Hrvatskoj je 1. siječnja 2023. i taj datum moramo zapamtiti jer od tog trenutka kreći određene promjene u našim životima. Tečaj po kojem će se kune zamjenjivati za eure na taj dan je određen po ovoj valuti: tečaj kune za euro biti će 7,534 kn. To je središnji tečaj i biti će dopušten pad ili rast kune od maksimalnih 15 posto. Ono na što ćete se morati naviknuti jest viđanje dvostrukih cijena u trgovinama.

Naime, cijene u trgovinama će se iskazivati u eurima i kunama i takva praksa započet će otprilike 5 mjeseci prije uvođenja eura. Što se tiče same konverzije kuna u eure, taj postupak biti e besplatan, tj. prilikom zamjene banke će to raditi vez naknade.

Evo kad dolazi euro u Hrvatskoj te ima li straha od poskupljenja?

Eurozona nam se sve više bliži jer je kao dan kad dolazi euro u Hrvatskoj određen prvi siječnja 2023. godine. Dok se neki građani vesele dolasku eura ističući da ionako sve računaju u eurima, od cijene kvadrata stana do cijene auta, drugi su pak skeptični i strah ih je mogućih poskupljenja. Koliko je realan strah od poskupljenja koji bi mogli krenuti od dana kad dolazi euro u Hrvatskoj ćemo istražiti u nastavku.

Ako će biti poskupljenja, takva poskupljenja trebamo očekivati najviše u ugostiteljstvu, dakle restoranima i kafićima. Prema primjeru Nizozemske. nakon uvođenja eura cijene u restoranima su porasle za 3,5 posto, u Njemačkoj je taj rast bio 2,2 posto a Finskoj pak također oko 2 posto. Koji je razlog takvom poskupljenju? Stručnjaci kažu da će zbog uvođenja eura restorani morati tiskati nove jelovnike i da će takav trošak preliti na potrošače. Poskupljenja će nastati i kao posljedica zaokruživanja proizvoda. Manja poskupljenja se stoga mogu očekivati.

Tagovi: