Johnsons cjepivo – djelovanje, učinkovitost i nuspojave

Ljepota i zdravlje

Johnsons cjepivo - djelovanje, učinkovitost i nuspojave

Johnsons cjepivo, naš organizam nakon cijepljenja

Znamo kako danas možemo birati između par proizvođača cjepiva kada je u pitanju COVID. Zašto nam se danas nude više cjepiva a ne samo jedno? Kako se COVID kao virus i bolest razvijala, sukladno tome su rađena određena cjepiva. Važno je naglasiti kako svako cjepivo, baš kao i Johnsons cjepivo za cilj imaju pripremiti naš imunološki sustav na borbu protiv COVID – a.

Danas su većina istraživanja za cjepiva usmjerena na to da se pronađe dio ili cijeli protein koji je jedinstven za virus COVID – a. Dok se navedeni protein ne pronađe, oni koji se odluče na cijepljenje morat će se cijepiti dva puta kako bi izgradili dovoljan imunitet u borbi protiv virusne infekcije. Što ako se nakon cjepiva osoba zarazi virusom? Tada naš imunološki sustav zahvaljujući cjepivu prepoznaje virus i spreman ga je napasti. Johnsons cjepivo pripada skupini cjepiva kojeg je kupila i odobrila Europska komisija, što znači da je ono provjereno i sigurno za uporabu.

Johnsons cjepivo, kako ono djeluje

Johnsons cjepivo baš kao i Astra Zeneca su cjepiva koja upotrebljavaju mogli bi reći drugačiji, bezopasni virus koji daje “upute” kako se obraniti od virusa koji uzrokuje COVID 19. Na navedeni način naše tjelesne stanice mogu proizvesti protein koji je glavni i jedinstven u borbi protiv COVID – a. Naš imunosni sustav odmah prepoznaje taj jedinstveni protein i kako on ne bi trebao biti u našem tijelu i tako reagira prirodnom obranom koja sprječava daljnju zarazu.

Važno je naglasiti da i nakon cijepljenja osoba može biti izložena virusu i ona ga može opet “pobrati”, no u tom slučaju prirodni obrambeni sustav već prepoznaje protein u virusu što znači da se virus ubija i sprječava se njegovo daljnje širenje u stanice tijela. Iako je u početku Johnsons cjepivo izazvalo brojne kontroverze na načine kako je djelovalo kod mnogih ljudi, ono je danas sigurno cjepivo koje se nalazi na popisu Europske komisije.

Johnsons cjepivo, nuspojave i učinkovitost

Svako cjepivo ima svoju razinu učinkovitosti i određene nuspojave koje nosi sa sobom, ono se može drugačije odraziti na svakoj osobi ovisno o njenom zdravlju i njenom imunološkom sustavu. Johnsons cjepivo je na kliničkim ispitivanjima pokazalo učinkovitost od 66,9 %. Važno je naglasiti da svako cjepivo protiv COVID – a koje pokazuje najmanje 50 % učinkovitosti je dobro cjepivo. Johnsons cjepivo s sobom donosi nuspojave u obliku: Boli i osjetljivosti na mjestu uboda cjepiva, crvenilo i oteklinu na mjestu cjepiva.

Moguće su pojave povišene tjelesne temperature. O svim mogućim nuspojavama najbolje je konzultirati se sa svojim liječnikom koji će vam preporučiti cjepivo koje je najbolje za vas ovisno o vašem zdravlju. I dok mnogi tvrde kako svako cjepivo ima svoje prednosti i mane, istina je da se ono drugačije manifestira na svaku osobu jer nismo svi isti po pitanju zdravlja. Prije razmatranja cijepljenja detaljno se informirajte sa svojim liječnikom i odaberite cjepivo za koje smatrate da vam najbolje odgovara.

Tagovi: