Što su jetra i koja je njihova uloga

Što su jetra i koja je njihova uloga

Što je jetra

Ljudsko tijelo sastoji se od složenog sustava u kojem je svaki organ odgovoran za određene funkcije. Jetra je jedan od najvažnijih organa u probavnom sustavu. To je najveća žlijezda u ljudskom tijelu, teška oko 1,5 kg. Nalazi se u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine, ispod dijafragme. Zrnastog je izgleda, smeđe boje i podijeljen na lijevi i desni režanj. Sastoji se od tisuću stanica, a njegov pravilan rad od velike je važnosti za očuvanje kvalitete života. Odgovoran je za važne funkcije uključujući: eliminaciju toksičnih tvari iz tijela, skladištenje hranjivih tvari, izlučivanje žuči, skladištenje glukoze i detoksikaciju tijela. Ovaj organ filtrira sve što uđe u tijelo, poput alkohola, droga, lijekova, prerađuje nepoželjne tvari i pomaže u uklanjanju toksina koji se šalju u bubrege, gdje se izlučuju putem urina. Jetra također uklanja višak glukoze iz krvotoka i pohranjuje je kao glikogen. Ostale funkcije jetre su aktivacija vitamina D, izlučivanje žučnih soli, metabolizam ugljikohidrata, lipida, proteina i izlučivanje bilirubina. Zbog njegove važnosti vrlo je važno na vrijeme otkriti bolesti koje zahvaćaju ovaj organ i često dovode do smrti. Određene pretrage mogu pokazati strukturu jetre, utvrditi postoje li ciste ili tumori.

Jetra - znakovi i simptomi bolesti

Mnogi čimbenici mogu uzrokovati probleme s jetrom, kao što je odgovor imunološkog sustava ili prisutnost virusa. Virusni hepatitis je infekcija jetre koja pogađa ljude diljem svijeta. Hepatitis A, B, C, D i E uzrokuju virusi i dovode do upale jetre, često bez simptoma. Neke vrste virusnog hepatitisa dijagnosticiraju se tek kada se pojave komplikacije ili čak hepatokarcinom. Pretjerana konzumacija alkohola, droga ili lijekova može dovesti do odumiranja hepatocita, stanica jetrenog tkiva, što za posljedicu ima ozbiljne bolesti poput ciroze. Aktivnost jetre također može biti pogođena kao rezultat zaraznih patologija. Simptomi bolesti jetre često mogu biti nespecifični, ali treba obratiti više pažnje ako se pojave: bolovi u gornjem desnom dijelu trbuha, česte mučnine, vrtoglavica, umor bez vidljivog razloga, česte glavobolje, žućkasta boja kože i oči, urin tamne boje i jakog mirisa, žućkasta stolica, nedostatak apetita, lako stvaranje modrica nakon laganih udaraca, otečen trbuh, svrbež po cijelom tijelu. Višak masti povećava vjerojatnost da će osoba imati problema s jetrom. Masna jetra ili steatoza je poremećaj karakteriziran nakupljanjem masti unutar stanica jetre. Ako dulje vrijeme postoji povećanje masnoće unutar hepatocita, to može izazvati upalu koja se može razviti u ozbiljne slučajeve masnog hepatitisa, ciroze jetre ili raka. U takvim slučajevima jetra se povećava i poprima žućkast izgled. Ljudi s neadekvatnom prehranom, koja se sastoji od pržene ili brze hrane, imaju veću vjerojatnost da će imati neke od simptoma. Pacijenti koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su neaktivni izloženi su još većem riziku.

Zdrava jetra - promjene u prehrani i načinu života

Jetra je vrlo važan organ i kada ne radi dobro, to će utjecati na cijelo tijelo. Kao što je poznato, sama činjenica da postoje određeni simptomi vezani uz problem s jetrom ne znači nužno da se radi o bolesti vezanoj uz ovaj organ. Ipak, glavna preporuka je da potražite pregled kod liječnika opće prakse ili specijaliste. Da bi jetra bila zdrava, važno je pridržavati se uravnotežene prehrane, tjelesne aktivnosti, umjerene konzumacije alkohola i zaštićenih spolnih odnosa. Budući da je to najvažniji organ u tijelu, mogu se poduzeti neke preventivne mjere koje uključuju smanjeni unos hrane s konzervansima i crvenog mesa, kontrolu unosa alkohola i cigareta. Na taj način se smanjuje opterećenje jetre. Bolji rezultati mogu se postići ako se u prehranu uključe voće, povrće i jogurt. Određene namirnice bogate antioksidansima poput cikle, naranče, limuna, špinata i kelja pomažu ubrzati proces čišćenja jetre. Osim unosa kvalitetne hrane, važno je povećati unos vode jer hidratacija pomaže u čišćenju jetre od nakupljenih toksina, a ujedno poboljšava funkcioniranje organizma u cjelini.


Tagovi: