Jeftina, a odlična za zdravlje. Ovu ribu trebate jesti što češće

Jeftina, a odlična za zdravlje. Ovu ribu trebate jesti što češće

Riba hrani mozak, a srdela cijelo tijelo

Nekako se u narodu uvriježilo mišljenje da zdrava hrana mora biti skupa, a to vrijedi i za plodove mora, no nije uvijek tako. Srdela je jeftino morsko meso i smatra se kraljicom jeftine, a zdrave prehrane i možda je jedina vrsta ribe koja u sebi nema žive i ostalih metala, jer se hrani planktonom. Riba hrani mozak, a srdela cijelo tijelo jer je bogata vitaminima (vitamin B12 i Vitamin D) i mineralima, selenom, omega3 kiselinama i jodom.

Obzirom da imamo najljepše i najčišće more na svijetu bogato ribom riba bi nam mogla biti svaki dan na stolu. Usoljene srdelice su delicija koja će poput slavonskih čvaraka tek doživjeti svoju renesansu, a možete ih jesti na kruhu ili u salatama, konzervirane srdele su brza marenda, a frigane srdelice (uvaljane u brašno i pržene u ulju) su morska brza hrana. Od srdela možete napraviti složenac u više varijacija, a možete ih napraviti i na brudet ili na buzaru.

Riba umjesto burgera, složite sendvič od srdela

U srdelama su svi zdravi sastojci koji bi trebali biti zastupljeni u dječjoj prehrani u vrtićima, školama i vlastitom domu za zdrav razvoj i zdravo odrastanje. Mediteranska prehrana je najzdravija prehrana na svijetu, a pržene jeftine srdele odlično idu uz lešo blitvu, krumpir ili bilo koje drugo povrće. No ide i riba umjesto burgera, složite sendvič od srdela a možete napraviti i odličnu i jeftinu paštetu od ove zdrave ribe i vaša djeca će biti oduševljena.

Važno je naglasiti da je srdela vrlo vrijedna riba, bogata svim hranjivim sastojcima, a ipak siromašnija kalorijama pa ju možete jesti i ako ste na dijeti za mršavljenje. Zato jer je jeftina ljudi je znaju kupiti malo više, ali višak uvijek možete zamrznuti i spremiti u dane kada nemate vremena ići u ribarnicu. Ostatke prženih ili pečenih srdela nikada ne bacajte, uz razno povrće iz frižidera ili zalivene marinadom od ulja i češnjaka mogu biti lagana večera.

Kada je riba redovno na tanjuru nema kolesterola u tijelu

Umjesto da djeci dajete da piju riblje ulje za zdravlje, hranite ih ribom. Umjesto da pijete kapsule omega masnih kiselina pripremajte i konzumirajte ribu što češće. Umjesto da pijete ampule vitamina D, uvrstite srdele u svoju prehranu što češće. Umjesto da uzimate vitamine, fosfor, selen, magnezij i željezo, jedite srdele. Kada je riba redovno na tanjuru nema kolesterola u tijelu, neka vam hrana bude lijek, manje ćete trebati pravih lijekova, a srdele možete konzumirati na 100 načina.

Srdele su iz roda haringi, male su i kratko žive i u tako kratkom životnom vijeku njihova mala tijela ne uspiju upiti kemikalije iz mora. Srdele su jedina vrsta riba koja je dostupna cijele godine, a po količini jata u kojima živi i nutritivnim vrijednostima može postati kraljica vaših jelovnika. Jeftina srdela (oko 20 kuna za kilogram), lako i jednostavno, brzo se priprema i možete je pripremati na sve zamislive, jednako ukusne i zanimljive načine.


Tagovi: