Isplata naknade štete radniku

Financije

Isplata naknade štete radniku

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 07.12.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Isplata naknade štete radniku i kada se ima pravo na nju

Poslodavci se kod nas mogu uvelike razlikovati jedan od drugog pa će često za istu funkciju radnici imati bitno drugačije uvijete na radu od poslodavca do poslodavca. Dok će neki poslodavci napraviti sve što je u njihovim mogućnostima da osiguraju sigurnu i ugodnu radnu atmosferu, drugi će pokušati uštedjeti na sigurnosti nauštrb radnika. No bez obzira gdje ste vi zaposleni, svaki poslodavac u Republici Hrvatskoj podložan je istom Zakonu o radu koji vrijedi za svakog radnika na razini države. Bitno je stoga da ste svjesni svojih zakonom utvrđenih prava i da znate u kojim situacijama se vrši isplata naknade štete radniku.

Zakon o radu jasno pripisuje kada se može tražiti isplata naknade štete radniku, a ona se najčešće vrši iz dva razloga. Primarni razlog za isplatu naknade je ako je došlo do ozlijede na radu ili u svezi s radom. Drugi razlog je povreda nekih od prava radnika koja su također propisana zakonom.

Isplata naknade štete radniku ako je došlo do ozlijede na radu

Ozljeda na radnom mjestu može se dogoditi bez obzira na to gdje trenutno radite. Naravno, neka zanimanja poput građevine će imati veći postotak ozljeda na radu nego primjerice rad za računalom u uredu no lokacija prema zakonu nije bitna. Zakon o radu određuje da ako radnik pretrpi štetu na radnom mjestu ili u vezi s radom koji obavlja, poslodavac mu je dužan nadoknaditi nastalu štetu.

Kako bi se napravila isplata naknade štete radniku bitno je prvo ustvrditi što se definira kao radno mjesto. Naime, radno mjesto nije samo krug tvornice ili ureda već i lokacija na koju se nalogom poslodavca mora otići kako bi se obavio posao. To znači da se isplata naknade štete radniku može ostvariti bez obzira na lokaciju ili prirodu ozlijede, bitno je da je vezana uz vaš posao i poslodavca. Bitno je napomenuti da je u ovo uključen i sam put na posao, to jest sat vremena prije početka radnog vremena i sat vremena nakon završetka.

Isplata naknade štete radniku radi povrede prava radnika

Kako bi se mogla izvršiti isplata naknade štete radniku bitno je ustvrditi da se ozljeda ili povreda prava dogodila na mjestu koje je povezano sa radom. Ako je taj kriterij ispunjen, radnik podnosi zahtjev poslodavcu za naknadu štete. Ako je sve uredno, osiguranje koje poslodavac ima zaduženo je za isplatu naknade.

Osim fizičkih ozljeda na radu, isplata naknade štete radniku također se vrši ako su mu povrijeđena prava prilikom radnog odnosa. Primjerice, ako vam poslodavac iznenada da otkaz bez da se poštivao otkazni rok imate pravo na naknadu. Neki od drugih razloga na koje se dobiva pravo na isplatu naknade su pretrpljene duševne boli, uništene stvari, pretrpljen fizički strah, troškovi puta ili liječenja. Ako smatrate da je i neko vaše pravo povrijeđeno, dobra je ideja obratiti se odvjetniku koji vas može dalje savjetovati. Ne dopustite iskorištavanje i nemar od strane poslodavca već inzistirajte da se ispoštuju vaša prava koja su zakonom zagarantirana.

Tagovi: