Irumed – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Irumed - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Irumed djelovanje

Lijek Irumed sa svojim glavnim sastojkom lizinopril dihidrat djeluje kao skupina lijekova ACE-inhibitori koji se primjenjuju za liječenja hipertenzije, visokog krvnog tlaka, kod liječenja simptomatskog zatajivanja srca gdje srce ne pumpa dovoljno krvi kako bi krv mogla normalno kolati po cijelom tijelu. Ujedno se lijek Irumed primjenjuje kod osoba koje su imali srčani udar na način da će usporiti slabljenje srca koje se javlja nakon srčanog udara jer je srce izgubilo svoju normalnu funkciju i oslabilo. Primjena ovog lijeka je i kod liječenja bubrežnih bolesti kod osoba koje uz to imaju dijabetes i/ili povišeni krvni tlak.

U terapiji ovim lijekom je potreban oprez ako ste prije imali reakciju na lijekove iz ACE skupine lijekova jer su sličnog sastava, pa je vrlo vjerojatno da će i kod ovog lijeka nastati slična reakcija. U trudnoći i tokom dojenja, te ukoliko se planira trudnoća ženama se ne preporučuje terapija ovim lijekom zbog negativnog djelovanja na dijete. Oprez je potreban ukoliko imate nizak krvni tlak jer će ga ovaj lijek još više sniziti, zatim je potreban oprez kod suženja aorta, ali i kod povećanja debljine srčanog mišića.

Lijek Irumed nuspojave

Nuspojava koja je ujedno najčešća kod svih lijekova je alergijska reakcija, pa se tako i u terapiji lijekom Irumed mogu pojaviti simptomi poput oticanja lica, jezika, grla, usana, otežanog disanja, te gušenja, jaki svrbež na koži pa je potrebno u takvim slučajevima potražiti liječničku pomoć u najkraćem roku.

Nuspojave se mogu pojaviti i ako koristite densenzibilaciju koja smanjuje alergijsku reakciju na ubode insekata, pa ćete pri tome imati jaču reakciju ukoliko ste na terapiji lijekom Irumed. Ujedno ako trebate ići na operaciju kod koje ćete dobiti lokalnu ili opću anesteziju obavezno informirajte anesteziologa o tome da koristite ovaj lijek.

Moguće nuspojave u terapiji ovim lijekom su i vrtoglavice, glavobolje, te ošamućenost pa se u tom slučaju ne preporučuje upravljanje vozilima i strojevima. Mogući su i probavni poremećaji u obliku proljeva, povraćanja, a ovaj lijek može utjecati i na poremećaj rada bubrega, te smanjiti izlaz mokraće i stvoriti zadržavanje mokraće. Veliki pad krvnog tlaka je vrlo moguća nuspojava naročito ako osoba ima koronarnih problema sa srcem, suženjima aorte, bubrežne arterije ili srčanih zalistaka.

Iskustva u terapiji lijekom Irumed

Iskustva pacijenata u terapiji lijekom Irumed su da se mogu pojaviti i problemi sa oticanjem i utrnućem ruku i nogu, te promjena boje prstiju od blijede do plavkaste boje. Neke su osobe primijetile neobične snove, pospanost, probleme sa spavanjem, pa čak i impotenciju, umor, te gubitak snage i opću slabost.

Iskustva su osoba na terapiji ovim lijekom i ubrzani rad srca, mučnine, bolovi u trbuhu, curenje nosa, poremećaji u probavi, ali i poremećaji na koži u obliku osipa i svrbeži kože. Ovaj lijek je kod nekih osoba djelovao na krvnu sliku u kojoj je bio smanjen broj bijelih krvnih stanica što dovodi do povećanog rizika od infekcija jer je tijelo oslabilo i manje je otporno, te je imunitet oslabio. Mogući su i poremećaji jetre koji će se očitovati žutom bojom kože i bjeloočnica, hripanje u prsima, upala pluća, upala gušterače su nuspojave zbog kojih se trebate javiti liječniku hitno.

Lijek Irumed se propisuje na recept i nije ga moguće nabaviti u ljekarni bez recepta, a s obzirom da može izazvati ozbiljne nuspojave nikako ga ne biste smjeli uzimati bez preporuke liječnika.


Tagovi: