Što su interleukini

Što su interleukini

Što su interleukini

Interleukini su vrsta proteina koji djeluju kao signalne molekule između stanica imunološkog sustava. Oni se nazivaju interleukinima jer se proizvode i izlučuju iz jedne stanice imunološkog sustava (npr. limfociti) i utječu na druge stanice imunološkog sustava. Postoje mnoge vrste interleukina, a svaki ima svoju specifičnu funkciju u regulaciji imunološkog sustava. Na primjer, neki aktiviraju imunološki odgovor protiv bakterija i virusa, dok drugi reguliraju upalne procese i mogu smanjiti imunološki odgovor kako bi se spriječila oštećenja tkiva. Interleukini su ključni u imunološkom odgovoru organizma na različite patogene, jer oni omogućuju različitim stanicama imunološkog sustava da međusobno komuniciraju i koordiniraju svoje aktivnosti. Poremećaji u proizvodnji i regulaciji interleukina mogu dovesti do različitih bolesti i poremećaja u imunološkom sustavu, uključujući autoimune bolesti, upalne bolesti, alergije i neke vrste karcinoma. Zbog njihove važne uloge u imunološkom sustavu, često su cilj terapije lijekovima kod mnogih imunoloških bolesti. Neki lijekovi djeluju blokirajući djelovanje određenih interleukina kako bi se smanjila upala, dok drugi djeluju potičući proizvodnju određenih interleukina kako bi se potaknuo imunološki odgovor.

Interleukini - vrste

Postoji više od 40 različitih vrsta interleukina koji su identificirani u ljudskom tijelu. Najpoznatiji interleukini su: Interleukin 1, Interleukin 2, Interleukin 4, Interleukin 6, Interleukin 10, Interleukin 17. Interleukini se proizvode u različitim stanicama imunološkog sutava, te igraju ključnu ulogu u upalnom odgovoru organizma. Potiču druge stanice da proizvode upalne medijatore i pomažu u borbi protiv infekcija. Također potiču rast i aktivaciju različitih stanica imunološkog sustava, uključujući T stanice i prirodne ubojice. Koriste se u imunoterapiji protiv raka, potiču razvoj i diferencijaciju B stanica, koje proizvode antitijela. Važni su u upalnim procesima, a proizvode se u mnogim različitim stanicama, uključujući stanice imunološkog sustava, endotelne stanice i fibroblaste. Djeluju kao protuupalni citokin, smanjujući upalni odgovor organizma. Interleukin potiče upalni odgovor u mnogim vrstama stanica i igra važnu ulogu u obrani protiv infekcija. Svaki interleukin ima svoju specifičnu funkciju u regulaciji imunološkog sustava, a njihova disfunkcija može dovesti do različitih bolesti i poremećaja u imunološkom sustavu.

Što aktivira proizvodnju interleukina u tijelu i kako se mjere interleukini

Postoji niz čimbenika koji mogu potaknuti proizvodnju interleukina u tijelu. To su npr. infekcije bakterijama, virusima, gljivicama i drugim mikroorganizmima koje aktiviraju imunološki sustav, što dovodi do povećane proizvodnje interleukina kao dio upalnog odgovora organizma. Zatim stres i stresni događaji i situacije, poput fizičkog ili emocionalnog stresa, također mogu potaknuti proizvodnju interleukina u tijelu. Trauma i ozljede također mogu uzrokovati povećati da se proizvode interleukini kao odgovor tijela na oštećenja tkiva. U autoimunim bolestima, imunološki sustav napada i oštećuje vlastite stanice i tkiva, što dovodi do povećane proizvodnje interleukina. Tumorske stanice mogu aktivirati imunološki sustav i potaknuti proizvodnju interleukina. Alergijske reakcije također mogu aktivirati imunološki sustav i uzrokovati povećanu proizvodnju interleukina. Uzroci povećane proizvodnje interleukina variraju ovisno o bolesti ili stanju, ali u osnovi, interleukini su važni dijelovi imunološkog sustava i pomažu u regulaciji i održavanju normalne funkcije imunološkog sustava. Postoji nekoliko načina na koji se može mjeriti razina interleukina u tijelu. To su krvni testovi kao najčešći način mjerenja razine interleukina, zatim biopsija tkiva koja može biti potrebna za mjerenje razine interleukina kod sumnje na određene upalne bolesti poput Crohnove bolesti ili reumatoidnog artritisa. Zatim se mogu koristiti biomarkeri, poput C-reaktivnog proteina (CRP) ili sedimentacije eritrocita (ESR), mogu biti povišeni kod upalnih bolesti koje uključuju povećanu proizvodnju interleukina. In vitro testovi koriste uzorke krvi ili drugih tekućina iz tijela kako bi se analizirala proizvodnja interleukina u laboratorijskim uvjetima. Mjerenje razine interleukina može biti korisno u dijagnosticiranju određenih stanja ili praćenju tijeka bolesti. Međutim, važno je uzeti u obzir da različiti čimbenici, poput vremena dana, dobi, spola i načina uzimanja uzorka, mogu utjecati na razinu interleukina u tijelu. Stoga je važno razmotriti sve relevantne čimbenike pri tumačenju rezultata testa i donošenju dijagnoze, naravno uz liječničke postupke, preglede i ostale analize.


Tagovi: