Insuman basal – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Insuman basal - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Insuman basal i njegovo djelovanje

Lijek Insuman basal je otopina neutralnog inzulina, humani inzulin koji se proizvodi tehnologijom rekombinantne DNK uz upotrebu bakterije Escherichia coli. Ova otopina je otopina koja je bezbojna i bistra te se primjenjuje u obliku injekcije. Lijek Insuman basal je lijek koji se primjenjuje kada šećerna bolest zahtjeva primjenu inzulina.

Ovaj je lijek vrlo djelotvoran za liječenja ketoacidoza, hiperglikemijske kome, hipoglikemija, te kada je potrebna stabilizacija pacijenta koji ima šećernu bolesti i treba ići na operativni zahvat. Doza ovog lijeka se određuje individualno prema pojedinačnom zdravstvenom stanju pacijenta i svrhe zbog koje se primjenjuje ovaj lijek.

Ukoliko se radi o liječenju hiperglikemije i ketoacidoze ovaj se lijek primjenjuje u kombinaciji sa drugim lijekovima, te sprečava situacije u kojima u kratkom roku dolazi do brzog padanja razine šećera u krvi. Šećerna bolest nije samo povećana razina šećera u krvi, već može uzrokovati komplikacije i kada šećer u krvi padne ispod normalne razine pa je potrebno pažljivo intervenirati i stabilizirati osobu.

Nuspojave lijeka Insuman basal

Potreban je oprez kod propisivanja lijeka trudnicama jer lijek nije u potpunosti istražen i kako on djeluje na dijete, no tokom dojenja se lijek može primjenjivati. Nuspojave koje se mogu pojaviti su omaglice i smanjena koncentracija, pa se ne preporučuje upravljanje vozilima i strojevima ukoliko se pojave takvi simptomi ili ako se pojavi hipoglikemija.

Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji lijekom Insuman basal su poremećaji imunološkog sustava, kao što su šok, angioneurotski edem, bronhospazam, te protutijela na inzulin. Poremećaji metabolizma će se očitovati kao retencija natrija i hipoglikemija. Nuspojave koje se mogu pojaviti su poremećaj vida, dijabetička retinopatija, a mogući su i poremećaji na koži kao lipodistrofija, te kožna amiloidoza.

Kao nuspojave u terapiji lijekom Insuman basal se na mjestu aplikacije kod većine javlja crvenilo i upala, te bol na mjestu injekcije, a ni oticanje nije rijetko, te se može pojaviti i urtikarija i pruritus, te eritem naročito ako se injekcija aplicira uvijek na istom mjestu.

Iskustva u terapiji lijekom Insuman basal

Iskustva osoba u terapiji lijekom Insuman basal su različita jer ovaj lijek može dovesti do preosjetljivosti na inzulin ili druge sastojke lijeka koje mogu biti opasne po život ukoliko se pojavi alergijska reakcija. Lijek Insuman basal može uzrokovati stvaranje protutijela u organizmu na inzulin te će biti potrebno prilagođavanje doze kod pacijanta kako ne bi dolazilo do hipoglikemija, ali i hiperglikemija. Retencija natrija i edema je moguća uz primjenu ovog lijeka.

Iskustva su nekih osoba da im je došlo do poremećaja vida, dok se kod nekih javljaju poremećaji vezani uz kožu i potkožno tkivo jer može doći do kožne amiloidoze i lipodistrofije. Pojave crvenila i otekline, te bolova mnogi će posvjedočiti da im se javlja nakon primjene injekcije, te je kod velike većine to prolazna reakcija koja se javlja zbog uboda, stoga je dobro da se injekcija aplicira na različitim mjestima kako bi se koža i potkožno tkivo oporavilo od prethodne injekcije.


Tagovi: