Inhaliranje – kako doma inhalirati sinuse

Ljepota i zdravlje

Inhaliranje - kako doma inhalirati sinuse

Inhaliranje od lonca vrele vode do modernih inhalatora

Sezona je prehlada i upala nosa, sinusa i dišnih puteva. U akutnoj fazi ovih infekcija bolesnik samo želi prodisati, a sve mu je začepljeno i upaljeno. Prošla su vremena kada su se ljudi pokrivene glave inhalirali parenjem nad loncem vrele vode. Lonac su prvo zamijenile anatomski oblikovani tuljci na posebnoj posudici za inhalat. Inhaliranje od lonca vrele vode do modernih inhalatora, danas je već i takav inhalator pomalo zaboravljen, a zamijenili su ga vrlo sofisticirani uređaji.

Inhaliranje se danas provodi ili električnim inhalatorom koji fiziološku otopinu pretvara u paru ili kompresijskim inhalatorom koji radi na baterije i omiljen je kao putni inhalator. S modernim inhalatorima nema prevrtanja lonca s vrućom vodom i opeklina, sve je čisto, lako i bezbolno. Jedina muka je izbor inhalatora, ali tu pomaže liječnikova ili ljekarnikova preporuka i savjet, a najčešće presudi cijena, jer baciti nepotrebno novac na skuplji inhalator ne znači i da ste kupili kvalitetniji proizvod.

Što sve možete koristiti za inhaliranje

Pročitajte upute o korištenju i održavanju inhalatora i informirajte se kod pedijatra što sve, koje ljekovite supstance smijete dodavati u baznu tekućinu za inhalacije beba, a za sebe i druge odrasle osobe možete odlučiti sami ili u dogovoru sa svojim liječnikom. Što sve možete koristiti za inhaliranje je važno znati, nije isto dodajete li morsku sol, ljekovite supstance poput raznih kapi za nos ili razna eterična ulja i biljne ekstrakte, koje pospješuju prohodnost dišnih puteva.

Inhalator treba svaki put temeljito oprati, a ako za inhaliranje dodajete uljaste supstance, morate ga još temeljitije očistiti da se ne počnu taložiti masne naslage u posudici za inhalat, cijevi ili maski koja uvijek mora biti besprijekorno čista. U akutnoj fazi dišnih infekcija inhalacije se provode 3 – 4 puta i svaki put operite inhalator. Neka eterična ulja su vrlo jaka pa je dovljno inhalirati se jedanput dnevno, ako u bebine inhalacije dodajete eterična ulja posavjetujte se s pedijatrom.

Inhaliranje je moguće i nad šalicom čaja, ako nemate inhalator

Čajevi i prehlade su zauvijek povezani, griju i vlaže upaljenu sluznicu, šire krvne žile i popravljaju prokrvljenost upaljenih područja, a dok ispijate male gutljaje kamilice ili nekog drugog čaja, direktno na nos udišete ljekovite pare. Dakle, inhaliranje je moguće i nad šalicom čaja, ako nemate inhalator i to je također dobar način, jer šalica ima mali promjer iz kojeg para usmjereno ulazi u nos i prolazi kroz sinuse, ostaje vam samo da izaberete najučinkovitije čajeve.

Čajna mješavina od eukaliptusa, izdanaka bora, majčine dušice i sljeza ispuštat će iz šalice takvog čaja snažan miris koji će vam odmah osloboditi puteve kroz sinuse. Inhaliranje čajem od kadulje, mente, timijana ili nekog drugog aromatičnog ljekovitog bilja također pomaže jer mirisi, odnosno mirisne pare brže šire nosnice i sinuse čine prohodnijim. Inhalacija inhalatorom traje dok izlazi para, nad šalicom čaja isto tako, dok je čaj vruć i dok iz šalice izlazi para, ali uvijek možete doliti vrućeg čaja.

Tagovi: