Inflamacija unutarnjih organa – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Inflamacija unutarnjih organa - uzrok, simptomi, liječenje

Što je inflamacija unutarnjih organa?

Već smo se više puta sreli s pitanjima inflamacije određenih organa u sklopu bolesti o kojima smo pričali. U ovome tekstu govorimo više o samoj inflamaciji, odnosno upali. Što je upala unutarnjih organa? Kada se događa inflamacija unutarnjih organa? Upala je grupni naziv za reakciju tkiva na vanjske i unutarnje čimbenike.

Oni mogu biti uzrokovani kemijskim čimbenicima (poput lužina), fizičkim čimbenicima (primjerice hladnoćom), ali isto tako i mikrotijelima i parazitima. Upala je popraćena bolovima i toplinom, a isto tako je nagovještaj organizmu da nešto s njime nije u redu. Inflamacija unutarnjih organa teža je za primijetiti, no svejedno se radi o vrlo sličnim procesima. Upala nastoji očistiti tijelo od uzročnika bolesti odnosno upale, nastoji spriječiti napad na stanice, a isto tako upala potiče proces liječenja tkiva. Upala može biti akutna, ona koja se pojavljuje samo jednom, ali i postoje i kronične upale, koje se pojavljuju periodički i upućuju na neke veće probleme sa zdravljem.

Inflamacija unutarnjih organa – koji su simptomi?

Premda ćemo upalu često i sami brzo osjetiti, bitno je znati svaki simptom koji upućuje na upalu. Crvenilo i toplina najčešći su simptomi – uvijek se javljaju kod upala desni, upala mišića (toplina), ali i kod uganuća zglobova. Inflamacija unutarnjih organa također vidi crvenilo i toplinu, premda to nećemo primijetiti.

Otekline su također simptomi upale, a javljaju se posebno kod uganuća i akutnih upala. Bol i otežano kretanje zahvaćenog dijela također su simptomi upale, a takvi simptomi često su nepovezani s unutarnjim upalama. Inflamacija unutarnjih organa ima slične simptome, no teže ju je osjetiti. Ipak, kako je jedan od simptoma bol i natečenost, vrlo često ćemo ipak prepoznati upalu jednjaka (po teškom gutanju), upalu desni (po boli), upalu zglobova i ostalih organa. Upale prolaze same od sebe nakon par dana, no njihova sama pojava upućuje na abnormalnost u organizmu. Ukoliko imate upalu bilo kojeg unutarnjeg organa, posjet doktoru je svakako nužan.

Inflamacija unutarnjih organa – kada je potrebno ići liječniku?

Kod inflamacije organa ponekad nećemo odmah znati da se radi o upali. Ipak, kad shvatimo da nešto nije u redu, ne postoji razlog zašto ne bismo odmah otišli kod doktora. Upale mogu biti vrlo blage, no ponekad, ako su jake, mogu imati i ozbiljne posljedice po naše zdravlje. Akutne upale, ukoliko ih se ne stavi pod kontrolu, mogu postati kronične, a to je već znak ozbiljnijih zdravstvenim problema. Inflamacija unutarnjih organa zahtjeva zdravstvenu pozornost, a može biti i preduvjet za neke kronične bolesti.

Upale nisu opasne pojave u našem tijelu, no svejedno zahtijevaju da ih se shvati ozbiljno. Neobaziranje na upale može imati gore posljedice. Inflamacija unutarnjih organa teško se može generalizirati; primjerice upala jednjaka je puno drukčija od upale zglobova i drukčije se tretira. Neovisno o upalama, uvijek posjetite liječnika ako imate ikakvih problema s unutarnjim organima. Na kraju, zdravlje je uvijek dobro paziti, a upale služe kao upozorenje našem tijelu!

Tagovi: