Infarkt miokarda – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Infarkt miokarda - uzrok, simptomi, liječenje

Infarkt miokarda uzroci

Infarkt miokarda je srčani udar koji nastaje kad krvni ugrušak začepi glavne arterije, koronarne arterije te njima krv ne može doći do srca. Ove arterije su glavni opskrbljivač srca krvlju bez koje srce ne može raditi i obavljati svoju funkciju. Kada se dogodi da nema dovoljno krvi u srcu dolazi do srčanog udara koji može uništiti ili oštetiti srčani mišić.

Glavni uzrok za infarkt miokarda je kada arterija ne dovodi dovoljno krvi u srce jer je začepljena bilo krvnim ugruškom ili raznim nakupinama u arteriji koje se nazivaju plak, stanje poznato pod nazivom arterioskleroza. Nakupine, plakovi mogu puknuti te putem krvotoka otputovati u druge dijelove tijela i uzrokovati u mozgu moždani udar, ili u plućima plućnu emboliju. Kod puknuća se formira krvni ugrušak koji može u potpunosti blokirati koronarnu arteriju.

Grč koronarne arterije drugi glavni uzročnik srčanog udara zbog posljedica uzimanja kokaina, ali i grč može nastati zbog krvnih ugrušaka koji su krvotokom stigli iz drugih dijelova tijela. Tumori također kao i krvni ugrušci mogu biti uzrok začepljenja i izazvati grč koronarne arterije.

Bolesti koje pogoduju i mogu pridonijeti srčanom udaru su visoki krvni tlak, arterioskleroza, povišeni trigliceridi i kolesterol, pretilost i gojaznost, dijabetes, nedostatak sna i premalo odmora, te loša prehrana.

Infarkt miokarda simptomi

Simptomi koji potvrđuju da se radi o pojavi srčanog udara su prvi simptomi stezanja i boli u prsima, te veliki pritisak. To stezanje i bol se može proširiti i na ruke, vrat, leđa i čeljust.

Infarkt miokarda može imati simptome poput mučnina, žgaravica, probavnih smetnji, osjećaj punoće ili bolova u trbuhu. Kratkoća daha je normalna nuspojava jer srce ne može pumpati dovoljno krvi pa ni pluća ne mogu pravilno raditi. Pojava hladnog znoja i znojenje uz osjećaj tjeskobe se mogu pojaviti kod nekih ljudi. Vrtoglavica će se također pojaviti jer mozak ne dobiva dovoljno krvi i kisika jer srca ne može normalno pumpati krv u krvotok. Sve može biti popraćeno sa problemima sa spavanjem i velikim umorom.

Neki ljudi imaju samo nekoliko glavnih simptoma, no što više simptoma osoba ima veća je potvrda da se pojavio infarkt miokarda. Neke će osobe danima osjećati neke od simptoma no neće povezati da se radi o srčanom udaru dok ne dođe do bolova u grudima i stezanjem u grudima. No kod nekih će se srčani udar pojaviti iznenada.

Infarkt miokarda liječenje

Prognoze za infarkt miokarda su da otprilike dvije od tri osoba se oporave od ovog stanja, jer srčani udar je vrlo opasan po život i smrt može nastupiti nakon 2 sata od pojave simptoma.

Kada se pojavi infarkt miokarda hitno se obratite liječniku jer ćete biti hospitalizirani i vaše se stanje mora stabilizirati, te ćete biti podvrgnuti pretragama poput elektrokardiograma (EKG). Također će biti mjereni troponini i LDH kao markeri oštećenja srčanog mišića da se provjeri jačina srčanog udara.

Uz pretrage krvi i ostale pretrage liječnici će ustanoviti glavni uzrok koji je doveo do pojave srčanog udara kako bi se pravilno pristupilo liječenju. Svakako ćete trebati promijeniti i prehrambene navike i stil života u koji ćete uključiti više kretanja u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.

Samo liječenje ovisi o individualnoj situaciji i oštećenjima koje su na srcu nastali. Bolovi se mogu ublažiti morfijem, a mučnine se također mogu regulirati lijekovima. Za daljnje sprečavanje ugrušaka bit će potrebno konzumiranje antikoagulansa.

Tagovi: