Što su IgG i IgM Antitijela – testiranje na Covid-19

Što su IgG i IgM Antitijela - testiranje na Covid-19

Što su IgG i IgM antitijela

U vremenu kada pandemija uzrokovana korona virusom SARS-COV2 hara svijetom, sada je jako bitno paziti na sebe kako ne biste i vi došli u kontakt s virusom te posljedično se razboljeli s njime. Mnogi ljudi sada čak i na tjednoj bazi se moraju testirati na COVID 19 kako bi znali da li imaju virus u sebi ili ne.

Najčešće to sada moraju raditi zbog posla ili zbog škole odnosno fakulteta kako bi mogli sigurno dalje raditi tj studirati sa saznanjem da nisu nositelji virusa i da nisu bolesni. Na nalazu vašega testa se nalaze bitni pokazatelji da li ste se susreli do sada s ovim virusom, a glavni pokazatelji su IgG i IgM antitijela. Oni su veoma bitni tokom testiranja na COVID 19 korona virus i bitno je kako bi vam mogli reći da li ste razvili određena antitijela i imunitet, te ujedno da li ste možda bez ikakvog saznanja imali korona virus do sada. U nastavku vam slijedi više informacija o IgG i IgM antitijela i što oni točno znače.

Što znače IgG i IgM antitijela na testu

Kako biste mogli sami shvatiti rezultate testiranja na COVID 19 korona virus, u ovome dijelu članka ćemo vam reći malo više o tome što to točno znače pokazatelji IgG i IgM antitijela. Kao prvo, IgM koji vam piše na testu vam je glavni pokazatelj da li trenutačno imate infekciju korona virusa u sebi. Ovo je jako bitno jer ukoliko test za IgM bude pozitivan to znači da ste se u zadnjih 7 do 10 dana došli u kontakt s ovim virusom te je potrebno da se javite nadležnom liječniku.

Dok s druge strane, IgG pokazatelj koji se nalazi na testu vam prikazuje da li ste već možda imali korona virus te ste ga preboljeli. No, to ne znači zato da trenutačno nemate virus, stoga je u takvim situacijama isto preporučljivo da se javite svome doktoru i napravite daljnje testove kako biste znali jeste li zarazni. Zato se uvijek testira i na IgG i IgM antitijela.

Saznajte što su to IgG i IgM antitijela

Bitno je napomenuti da se testiranje IgG i IgM antitijela obavlja samo u slučajevima ukoliko nemate nikakve simptome COVID 19 korona virusa. Ukoliko imate neke već prve pokazatelje da imate zarazu, onda morate ići obaviti RT-PRC test za to. Ukoliko nemate simptome, onda možete napraviti test za IgG i IgM antitijela.

Rezultati mogu doći u 4 različita oblika, a onaj najpoželjniji je dakako da su i IgG i IgM negativni, što znači da nemate niti ste imali zarazu do sada. Ukoliko vam i IgG i IgM su oba dvoje pozitivni, tada znači da već imati antitijela u sebi te još uvijek imate zarazu u sebi. U slučajevima da vam je IgG pozitivan, a IgM je negativan, znači da ste zaraženi s koronavirusom, te nemate još razvijen imunitet, dok kod slučaja da je IgM pozitivan, a IgG negativan, tada je situacija obratna. U zadnjim 3 slučajevima morate se dalje javiti nadležnom liječniku.


Tagovi: