Humira – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Humira - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Humira - primjena i djelovanje

Humira je vrsta lijeka koji se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa (upalna bolest koja dovodi do oštećenja zglobova, bolova i ograničene pokretljivosti), psorijatičnog artritisa (upalna bolest koja pogađa zglobove i kožu), ankilozantnog spondilitisa (kronična upalna bolest koja utječe na kralježnicu i zglobove), Crohnove bolesti (kronična upalna bolest probavnog sustava koja uzrokuje bolove u trbuhu, proljev i gubitak težine), te ulceroznog kolitisa (kronična upalna bolest debelog crijeva koja uzrokuje bolove u trbuhu, proljev i krvarenje). Humira djeluje tako što blokira djelovanje proteina TNF alfa odnosno tumorne nekroze faktora alfa u imunološkom sustavu. TNF alfa je proteinski spoj koji uzrokuje upale u tijelu i igra važnu ulogu u razvoju simptoma autoimunih bolesti. Blokiranjem TNF alfa, smanjuje se upala i sprječava oštećenja tkiva. Lijek se primjenjuje subkutano, što znači da se lijek ubrizgava ispod kože. Doziranje i način primjene lijeka ovisi o dijagnozi i potrebi pacijenta, a dozu i trajanje terapije određuje liječnik.

Humira - upute i nuspojave

Humira je injekcija koja se koristi za tretiranje raznih upalnih stanja, poput Crohnove bolesti, psorijaze i artritisa svih vrsta. Lijek se primjenjuje subkutano, odnosno on se ubrizgava ispod kože. Doza se određuje na temelju mnogih faktora, poput vrste i težine bolesti, potrebama pacijenta i njegovog zdravstvenog stanja. Dozu i duljinu trajanja terapije određuje sam liječnik. Prije početka primjene lijeka, pacijenta se treba testirati na tuberkulozu. Također, važno je obavijestiti svojeg liječnika o svim lijekovima koje trenutno uzimate, jer neki lijekovi mogu utjecati na djelovanje ovog lijeka. Kao i svi ostali lijekovi na tržištu, tako i Humira može kod pacijenta uzrokovati određene neželjene učinke. Najčešće nuspojave koje se mogu pojaviti nakon ubrizgavanja injekcije sz infekcija, reakcija na mjestu uboda poput boli, crvenila, svrbeža i naticanja, glavobolja, mučnina, bol u trbuhu, pojava modrica i krvarenja, te povećana osjetljivost na infekcije. Ukoliko primijetite bilo koju nuspojavu nakon primjene injekcije, važno je odmah obavijestiti svojeg liječnika. U slučaju ozbiljnih nuspojava ili alergijskih reakcija, odmah potražite hitnu pomoć.

Humira - cijena i iskustva

Humira otopina se treba čuvati što podalje od pogleda i dohvata od male djece. Lijek trebate čuvati u njegovom originalnom pakiranju na hladnom i suhom mjestu što dalje od vlage i sunčeve svjetlosti pri temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijeva. Nakon što lijeku istekne rok trajanja, lijek se ne smije više dalje koristiti. Datum roka trajanja Vam je navedeno na samom pakiranju lijeka, te se datum odnosi na zadnji dan u mjesecu. Lijek se ne smije zamrzavati niti držati u hladnjaku. Također, injekcija se ne smije ubrizgavati ako primijetite strana tijela u otopini, ako je štrcaljka oštećena ili ako ste već otvorili injekciju no ne namjeravate sada ju koristiti. Humira se može kupiti samo na recept u ljekarni, te je cijena otopine veoma prihvatljiva i može biti pokrivena dopunskim osiguranjem. Iskustva drugih ljudi koji su koristili ovaj spomenuti lijek su vrlo pozitivna, te je mnogima pomoglo kod smanjenja simptoma i olakšanja upalnih stanja.


Tagovi: