Hpv cjepivo nuspojave

Hpv cjepivo nuspojave

Hpv cjepivo nuspojave i rizici

Što je HPV? Čemu služi cjepivo protiv HPV-a? Postoje li hpv cjepivo nuspojave? HPV infekcija jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti današnjice. Postoji više od 100 različitih vrsta, od kojih se oko 40 spolno prenosi i uzrokuje genitalne lezije kod muškaraca i žena. Rizična skupina uključuje vrste koje obično dovode do promjena, mogu napredovati do raka vrata maternice i genitalnog trakta. U manje rizičnu skupinu spadaju vrste koje dovode do pojave genitalnih bradavica, ali nisu povezane s malignom promjenom. Cjepivo protiv HPV-a namijenjeno je zaštiti od humanog papiloma virusa (HPV). Kao spolno prenosiv virus, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod žena, poput raka vrata maternice i genitalnih bradavica. Postoje dvije vrste cjepiva: Cervarix i Gardasil. Cervarix štiti od visokorizičnih HPV tipova 16 i 18, koji uzrokuju rak vrata maternice. Gardasil također štiti od tipova 16 i 18, kao i tipova 6 i 11, koji su povezani s rakom genitalnih bradavica, anusa, vulve i vagine. Hpv cjepivo nuspojave i rizici smanjuju se ako se primijeni na vrijeme.

Hpv cjepivo nuspojave kod djece i mladih

Kada počinje zaštita cjepivom protiv HPV-a? Ima li hpv cjepivo nuspojave kod djece i mladih? Cijepljenje se preporučuje svim djevojčicama u dobi od 13 do 15 godina. Ako se cjepivo primijeni u dječjoj dobi, prije početka spolnog života, tada je 100% učinkovito u prevenciji malignih tumora vrata maternice. Kada se cjepivo primjenjuje kod starijih žena koje imaju aktivan spolni život, rizik od izloženosti hpv-u je veći, učinkovitost je oko 45%. Raspored cijepljenja preporučuje tri doze. Kako bi se izbjegle hpv cjepivo nuspojave kod djece i mladih, cijepljenje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Cjepivo se ne smije primijeniti ako postoji alergija na gljivice. Kod osoba s hpv-om može se primijeniti cjepivo protiv HPV-a. Čak i ako je virus ušao u tijelo, imunitet stvoren cjepivom je veći. Zato su redoviti odlasci na ginekološke preglede jedan od važnih načina prevencije raka vrata maternice. Pregledom se može vidjeti postoje li promjene na sluznici kako bi se na vrijeme počelo s liječenjem.

Hpv cjepivo nuspojave na mjestu uboda

Koje su hpv cjepivo nuspojave na mjestu uboda? Kao i kod svakog cjepiva, trebali biste znati da se mogu pojaviti određene nuspojave. Mogu se osjetiti blaga bol i crvenilo. Ovisno o cjepivu, može doći do otekline na području primjene. Također se mogu javiti hpv cjepivo nuspojave u vidu mučnine, vrtoglavice i blage glavobolje. Ako ste preosjetljivi ili alergični na neku od komponenti cjepiva, trebate se posavjetovati s liječnikom. S druge strane, u rijetkim slučajevima mogu se javiti teške alergijske reakcije u obliku otežanog disanja, svrbeža očiju, oticanja usana, šaka i stopala, svrbeža tijela i gubitka svijesti. Ali te su reakcije vrlo rijetke. Ako se nakon cijepljenja primijeti ozbiljna nuspojava, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Važno je naglasiti da su nesvjestice nakon cijepljenja česte, osobito kod mlađih osoba. Zbog moguće opasnosti od nesvjestice, preporuča se mirovanje nakon cijepljenja oko 15 minuta. Ovo cjepivo se smatra sigurnim i dobro se podnosi kod mlade populacije. Unatoč mnogim glasinama, cjepivo protiv hpv-a prilično je sigurno.


Tagovi: