Holter EKG – čemu služi i kako radi

Ljepota i zdravlje

Holter EKG - čemu služi i kako radi

Holter EKG, snimanje signala iz srca kroz 24h u kontinuitetu

Ako imate bilo kakve senzacije oko srca, lupanje srca, stezanje u prsima, aritmiju, ili neke druge nejasne simptome, kardiolog će vam u nekom trenutku sigurno preporučiti nošenje holtera kroz 24h neprekidno, a vrijeme nošenja se može produžiti i do 48h po potrebi. Malen uređaj sa tri do osam elektroda se stavlja oko pojasa pacijenta koji može (i treba) uz njega obavljati sve svoje dnevne aktivnosti, a sa malo širom odjećom nitko i ne zna da ga osoba nosi. Holter EKG, snimanje signala iz srca kroz 24h u kontinuitetu je važno kod svih nejasnih simptoma, jer liječnik tek nakon očitanja ovako dobivenih dijagrama bolje vidi što se s pacijentovim srcem događa.

Dobro je da pacijent vodi dnevnik aktivnosti za vrijeme ovakvog snimanja, jer je odstupanja na dijagramu lakše točno protumačiti uz takve informacije. Holter EKG nije veći od mobitela, ali tijekom kontinuiranog snimanja ulovi i one signale iz srca koji na običnom ekg pregledu promaknu.

Holter EKG, za vrijeme snimanja su osim kupanja i tuširanja sve druge aktivnosti dopuštene

Mnogi pacijenti se žale prijateljima ili članovima obitelji kako opet moraju prolaziti gnjavažu s holterom. Opustite se i živite normalno, ne mislite stalno na holter, to isto može utjecati na ritam vašeg srca. Holter EKG, za vrijeme snimanja su osim kupanja i tuširanja sve druge aktivnosti dopuštene, dapače, poželjno je da živite po svom ustaljenom ritmu i navikama. Ako iz bilo kojeg razloga naiđe neka poteškoća ili neugodna situacija zbog koje bi najradije skinuli holter, nemojte, na uređaju je malen gumb kojim ga u tom trenutku možete isključiti i kad neugoda prođe, ponovo ga uključiti.

Ne zaboravite u dnevniku aktivnosti navesti zašto ste uređaj isključili, jer će se taj prekid snimanja vidjeti na dijagramima. Holter EKG će dati točna i vjerodostojna očitanja rada vašeg srca samo ako i vi bilježite sustavno sve svoje aktivnosti. Vaše spavanje i sanjanje uređaj ne ometa, a vjerno bilježi signale iz srca sanjali vi nešto lijepo ili neke teške snove.

Holter EKG za srce, holter RR za mjerenje tlaka, životne navike i stresovi

Kada dobijete holter na 24h živite normalno, po svom uhodanom ritmu. Spavajte kao i inače, popijte svoju jutarnju kavu ako je to vaša redovna navika, ako pušite nastavite kao i inače, uzmite sve svoje lijekove koje redovno uzimate, obavljajte sve svoje dnevne poslove ma koliko stresni bili. Holter EKG za srce, holter RR za mjerenje tlaka, životne navike i stresovi, oba ova holtera trebaju zabilježiti stvarne tjelesne reakcije u realnim uvjetima u kojima živite. Zato ne trebate mijenjati svoje navike za vrijeme nošenja holtera, a niti ići na bolovanje zato što nosite holter.

Holter EKG će zabilježiti trenutke akutnog stresa na vašem poslu, kao i trenutke olakšanja i opuštanja kad se vratite doma. Dijagrami će pokazati sva stanja, a vaš dnevnik aktivnosti će pokazati da li ste pod većim stresom doma ili na poslu, prije uzimanja vaših redovnih lijekova ili nakon toga. a ispravno očitanje dijagrama će uz vaš dnevnik aktivnosti utvrditi faktore rizika.

Tagovi: