Hijeroglifi – što su i kako se čitaju

Hijeroglifi - što su i kako se čitaju

Hijeroglifi - što su

Hijeroglifi su pismo koji spadaju u kategoriju ideografskih pisma koji su se za vrijeme starog Egipta i starih Maya uklesavali u kamenja. Postoje dvije verzije hijeroglifa, a to su staroegipatski i staro majanski, koji su se jako razlikovali, ali im je zajedničko bilo da su koristili znakove za pisanje bitnih stvari. Hijeroglifi su bili pronađeni ne samo na području Južne Amerike i Egipta, već i na području Krete, Turske, Kanade, SAD-a i Srednje Amerike, te u još brojnim drugim zemljama.

Sama riječ hijeroglif potječe od kombinacije grčkih riječi hieros i glypho koji u prevođenom smislu znače sveto rezbarenje, osim što su klesali hijeroglife u kamenje ujedno su koristili papirus gdje su ih zapisivali. Hijeroglifsko pismo je pismo od starih Egipćana te njihovo pismo spada u kategoriju slikovnih pisma. Kroz nastavak ovog članka ćemo vam objasniti kako je nastalo ovo drevno egipatsko pismo te će vam ujedno reći kako se ono zapravo čita i kojim redoslijedom.

Hijeroglifi - kada su nastali

Hijeroglifi su nastali iz protopismenih sustava simbola u ranom brončanom dobu, oko 32. stoljeća prije Krista (Naqada III). Prva dešifrirana rečenica napisana na egipatskom jeziku datira iz Druge dinastije (28. stoljeće pr. ). Egipatski hijeroglifi razvili su se u zreli sustav pisanja koji se koristio za monumentalne natpise na klasičnom jeziku razdoblja Srednjeg kraljevstva; tijekom tog razdoblja sustav je koristio oko 900 različitih znakova. Korištenje ovog sustava pisanja nastavilo se kroz Novo kraljevstvo i kasno razdoblje, te u perzijsko i ptolemejsko razdoblje.

Kasni ostaci hijeroglifske upotrebe nalaze se i u rimskom razdoblju, protežući se u 4. stoljeće nove ere. Do 4. stoljeća nove ere, malo je Egipćana bilo sposobno čitati hijeroglife, a "mit o alegorijskim hijeroglifima" je bio u porastu. Monumentalna uporaba hijeroglifa prestala je nakon zatvaranja svih nekršćanskih hramova 391. godine od strane rimskog cara Teodozija I. Posljednji poznati natpis je iz Philae, poznat kao Grafit Esmet-Akhoma, iz 394. godine. Još uvijek je u upotrebi pola tuceta demotskih glifova, dodanih grčkoj abecedi kada se piše koptski.

Hijeroglifi - kako se čitaju

Konačnim zatvaranjem poganskih hramova u 5. stoljeću izgubljeno je znanje o hijeroglifskom pisanju. Iako je bilo pokušaja, pismo je ostalo nedešifrirano tijekom srednjeg vijeka i ranog modernog doba. Dešifriranje hijeroglifskog pisanja konačno je 1820-ih postigao Jean-François Champollion, uz pomoć Rosetta kamena. Iako se temelji na slikama, egipatsko pismo, odnosno hijeroglifi, bilo je više od sofisticiranog oblika pisanja slika. Svaka slika odnosno glif služio je jednoj od tri funkcije: da predstavlja sliku stvari ili radnje, da predstavlja zvuk ili zvukove od jednog do čak tri sloga ili da pojasni precizno značenje susjednih glifova. Pisanje hijeroglifa zahtijevalo je određenu umjetničku vještinu, ograničavajući broj odabranih za učenje.

Samo oni privilegirani s opsežnim obrazovanjem (tj. faraon, plemstvo i svećenici) mogli su čitati i pisati hijeroglife dok su drugi koristili jednostavnije verzije prikladnije za svakodnevni rukopis: prvo hijeratsko pismo, a kasnije demotičko. Hijeroglifi se pišu u redove ili stupce i mogu se čitati s lijeva na desno ili s desna na lijevo. Možete razlikovati smjer u kojem se tekst treba čitati jer su ljudske ili životinjske figure uvijek okrenute prema početku retka. Također se gornji simboli čitaju prije donjih. Postoje razni tečajevi preko kojih možete naučiti čitati hijeroglife i razlikovati razne znakove.


Tagovi: