Što je higrom

Ljepota i zdravlje

Što je higrom

Što je higrom i zašto nastaje?

Higrom, ganglion ili prema starom narodnom jeziku “mrtva kost” se opisuje kao cista koja će nastati od tkiva koje oblaže naše tetive te zglobove. Najčešće će nastati na zapešću ruka, no može se stvoriti i na drugim dijelovima tijela – na koljenima, stopalima i skočnim zglobovima. Koji su uzroci nastanka higroma? Još dan danas ne možemo sa sigurnošću reći zašto nastaje higrom, iako je poznat mehanizam njegovog nastanka. Radi se o prekomjernom nakupljanju sinovijalne tekućine koja je inače neophodna za podmazivanje zglobova i tetiva.

Ova tekućina nam zapravo olakšava kretanje naših zglobova, i smanjuje trenje koje može uzrokovati razna oštećenja u zglobnim teksturama. Pretpostavlja se da je pretjerano nakupljanje tekućine uzrokovano određenim mikroozljedama na područjima zglobova, ili radi čestog ponavljanja nekog pokreta u određenim zanimanjima (rad na strojevima, rad s rukama). Higromi će se češće pojaviti kod osoba koje pate od artritisa. Ponekad može biti neprimjetan i mali, dok se isto tako ponekad može biti veoma izražen i djelovati kao nepotrebna izraslina na koži. Riječ je većinom o izoliranoj pojavi koja će ostati na jednome mjestu, ne širi se. Formira se najčešće u dobi od 20 do 50 godina i češća je kod žena nego muškaraca.

Higrom simptomi

Navedeno stanje će se najčešće manifestirati kao vidljiva oteklina na nekom zglobu, no simptomi mogu biti i sljedeći: Bol na području otekline, trnci na i oko područja gdje se razvila oteklina, smanjena pokretljivost zglobova, osjećaj zatezanja kod otekline. Ponekad higrom nije vidljiv, no može uzrokovati bol pri pokretu, osobito kada osoba želi ispružiti ruku. Često su potrebna razna snimanja kako bi se utvrdila dijagnoza. Gdje se higromi najčešće pojavljuju? Na rukama i nogama. Higromi na šakama se mogu pojaviti na raznim mjestima, no najčešće nastaje kod gornje strane ručnog zgloba.

Može se razviti i na dnu dlana, između prstiju. Higromi na ručnim zglobovima se najčešće pojavljuju kod žena, mlađih osoba i sportaša koji rade velike pritiske na zglobove, kao i kod ljudi koji puno koriste ruke. Higrom na nozi najčešće nastaje na skočnom zglobu ili na stopalu. Također se često razvija radi same prirode posla ili radi određenih sportskih aktivnosti. Higromi su također mogući i kod djece, a često su znak genetskih bolesti: Tunerov sindrom, Noonanov sindrom, Trisomija kromosoma.

Higrom liječenje

U slučaju da higrom ne uzrokuje bol ili neke druge simptome, nije ga potrebno liječiti. Često je zapravo riječ o striktno estetskom problemu, i upravo radi toga mnogi traže njegovo uklanjanje. Higrom se može povući sam od sebe, ili može puknuti i nestati. Nekada se on u narodnoj medicini liječio lupkanjem tupljim predmetom kako bi se potenciralo njegovo puknuće, no danas se takve metode ne primjenjuju kako ne bi došlo do upala ili dodatnih ozljeda. Kod prve te lakše pojave higroma, možete liječiti imobilizacijom zgloba, no ovo ne garantira njegovo liječenje i povlačenje.

Liječnici će navedenu pojavu često liječiti aspiracijom, izvlačenjem tekućine uz pomoć medicinske šprice. Također, postoji opcija ubrizgavanja lijeka koji je na bazi kortikosteroida koji će spriječiti upalu. Sami proces oporavka traži mirovanje i trajanje nekoliko dana do par tjedana. Ako se higromi opet pojave, tada se ne primjenjuju više navedeni oblici liječenja. Ponekad je potreban i kirurški pristup liječenju, mogu se operirati endoskopski ili preko klasičnih kirurških rezova. Nakon operacije, pacijentu se prepisuju antibiotici i mirovanje do 10 dana.

Tagovi: