Higijena nakon kiretaže

Higijena nakon kiretaže

Higijena nakon kiretaže

U današnjem vremenu, često se zna dogoditi da žene se moraju podvrgnuti medicinskom zahvatu pod nazivom kiretaža. Ukoliko ne znate što je točno kiretaža, kiretaža vam je postupak u kojem se struga sluznica maternice, a on se često izvodi tokom pobačaja bilo da su oni spontani ili namjerni, kako bi se uspješno uklonio plod ili pak izvukli ostati produkata nakon trudnoće tj poroda.

Ujedno se izvode ukoliko imate neredovnu menstruacija ili je preobilna, te ako se sumnja na neku zloćudnu bolest povezano s maternicom. Kako bi cijeli zahvat prošao u najboljem redu, bitno je da se primjenjuje higijena nakon kiretaže, ali i prije kako ne bi bilo nikakvih posljedica. Zato ćemo vam mi kroz ovaj članak reći kako se provodi higijena nakon kiretaže, koji su sve bitni koraci u ovome procesu i donijeti ćemo vam još korisne savjete, ali i dodatne informacije o ovome medicinskom zahvatu, tako da ste spremni na sve.

Higijena nakon kiretaže zahvata

Neke žene znaju donijeti odluku da naprave namjerni pobačaj ukoliko je dijete neželjeno, ili nisu spremne za ovu veliku promjenu u životu ili zbog medicinskih razloga, no ponekad se zna dogoditi i spontani pobačaj koji se dogodio posve neočekivano. U oba dva slučajeva se radi kiretaža koja služi da se izvuče plod iz maternice i bilo kakvi drugi ostatak. Ujedno, kiretaža služi kako bi se nakon poroda, ukoliko posteljica nije sama izašla, da se ukloni iz maternice kako bi se izbjegla bilo kakva infekcija i slično. Ujedno, može pomoći kod žena koje imaju neredovne ili obilne menstruacije, te se može prevenirati zloćudne bolesti.

Ovakvi se postupci obično izvode pod anestezijom, te zahvat ne traje dugo. Nakon ovakvih procedura se obično primjenjuje posebna higijena nakon kiretaže kako bi se osiguralo da se maternica i vagina oporavi nakon ovoga zahvata. Više o temi higijena nakon kiretaže vam slijedi u nastavku ovoga članka.

Kakva je higijena nakon kiretaže

Obično prije nego što budete se podvrgnuli zahvatu kiretaže će vam vaš liječnik reći o tome što morate napraviti prije, bilo da se to radilo o postu ili o higijena nakon kiretaže i prije. Uglavnom se zahvat radi na prazan želudac i pod anestezijom, no to ovisi koliko je veliki zahvat. Ujedno, napraviti ćete određene pretrage krvi i neke druge dijagnostičke pretrage ukoliko se pokaže potrebnim.

Nakon zahvata slijedi proces oporavka, te uglavnom je moguće da će žena nakon zahvata krvariti te će ostati u bolnici i biti pod nadzorom dok se situacija ne smiri. Naposljetku će žena nakon nekoliko sati moći jesti i piti po posebnom režimu. Ujedno, biti će joj pripisani lijekovi koje će morati piti prema receptu i provodi se posebna higijena nakon kiretaže, koja se uglavnom razlikuje ovisno o težini zahvata i što je bilo točno u pitanju. Više detalja možete saznati od svojeg vlastitog doktora.


Tagovi: