Hidrasec granule – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Hidrasec granule - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek za akutni proljev hidrasec u granulama se dobiva na recept

Akutni proljev i kod djece i kod odraslih jako izmuči oboljelu osobu i vrlo lako zbog čestih stolica dehidriraju. Lijek za akutni proljev hidrasec u granulama se dobiva na recept i daje se kao dopunska terapija svim ostalim postupcima kod proljev. Čajna dijeta, dvopek, dijetalni obroci od riže i puno tekućine uz ovaj lijek smiruje bolne grčeve u trbuhu, smanjuje broj stolica i čuva vas od dehidracije. Trudnice i dojilje ga ne bi smjele uzimati.

Hidrasec ne bi smjeli uzimati ni bubrežni bolesnici, ni osobe koje su možda alergične na aktivne tvari u ovom lijeku, ali ni osobe koje imaju intoleranciju na šećere, jer jedna vrećica sadrži otprilike 1 gram saharoze, a i dijabetičari ne bi smjeli uzeti više od pet vrećica ovih granula. Moguće nuspojave su osipi i razne druge iritacije kože kao koprivnjača, oticanje jezika ili lica, upala grla ili krajnika, potkožne upale, čvorići, crvenilo i svrbež po koži, otečene usne, očni kapci i slične pojave.

Hidrasec pomaže kod proljeva nejasnog uzroka, a djeluje i na uzrok ako je poznat

Vjerojatno ne postoji ni dijete ni odrasla osoba koja nikada u životu nije imala proljev. Zapravo, proljev je prilično učestala pojava, ponekada vezan za godišnja doba (viroze praćene proljevom i temperaturom), ljeto i jesen donose proljeve od nedozrelog voća, bakterijske infekcije probavnog trakta od nečistih ruku ili namirnica, zarazni proljevi koji se posebno liječe. Hidrasec pomaže kod proljeva nejasnog uzroka, a djeluje i na uzrok ako je poznat (izolira ga se iz stolice, za laboratorijsku pretragu).

Hidrasec granule su učinkovite kod svih proljeva, ali ako ste doživjeli otrovanje hranom, morate liječniku. Isto tako ako se sumnja na neku tešku crijevnu zarazu, odmah otiđite liječniku. Pogotovo ako imate visoku temperaturu i tresavicu (zimicu). Do velikog broja stolica kod akutnog proljeva dolazi zbog upale sluznice crijeva ili zato što crijeva pojačano rade da bi izbacili viruse, bakterije, toksine i parazite i zbog tog naprezanja crijeva da se riješe neprijatelja dolazi do akutnog proljeva.

Većina infektivnih proljeva prolazi za par dana, hidrasec to vrijeme skraćuje

Nasreću većina proljeva je posve benigna, u narodu se proljeve naziva prirodnim čišćenjem crijeva. Pa, iako većina infektivnih proljeva prolazi za par dana, hidrasec to vrijeme skraćuje i to tako da granule brzo djeluju upravo na pojačano izbacivanje uzročnika proljeva što brže, u što kraćem roku, sa smanjenim brojem stolica. Tako granule svojim antioksidacijskim djelovanjem na crijeva sprječavaju i dehidraciju organizma i gubitak soli i dragocjenih elektrolita iz tijela, što nikako ne znači da trebate i dalje piti dosta tekućine.

Vaš liječnik određuje koliko dugo treba trajati terapija hidrasec granulama, svakako ne duže nego što je potrebno. Odrasle osobe ovaj lijek ne bi trebali koristiti duže od tjedan dana, a djeca i kraće, već prema dobi i kilaži. Doze treba rasporediti na cijeli dan i uzimanje tri puta na dan bi trebalo biti dostatno, češće uzimanje vas može odvesti u predoziranje i neželjene nuspojave koje su onda jače izražene zbog čega onda morate liječniku.


Tagovi: