Herpes simplex – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Herpes simplex - uzrok, simptomi, liječenje

Herpes simplex vrste i uzroci

Postoje dvije vrste Herpes simplex, tip 1 ili HSV-1, te tip 2 HSV-2, gdje je prvi povezan sa virusnom infekcijom usana, lica i usta, dok je drugi povezan sa virusnom infekcijom genitalnog područja. HSV-1 se prenosi spolnim putem. Ova zarazna bolest uzrokovana virusom a manifestira se izbijanjem mjehurića koji su ispunjeni bistrom tekućinom koji su bolni.

Uzročnici su virusi HSV 1 i HSV 2, te se oni mogu povremeno javljati kada padne imunitet, te ostaju u tkivu u svom neaktivnom stanju do ponovnog izbijanja. Čak i kada se ne pojave u obliku izbočina ispunjenih tekućinom mogu biti zarazni i prenijeti se na druge ljude.

Uzroci aktivacije ovih virusa iz stanja mirovanja prvenstveno je pad imuniteta uslijed stresa, bolesti, mogu ga aktivirati prevelika izloženost suncu, emocionalni šokovi, također neka hrana ili lijekovi, no vrlo često su uzroci aktivacije virusa u stanju mirovanja nepoznati. Herpes simplex može biti opasan za osobe sa već oslabljenim imunitetom poput osobe koje su zaražene HIV-om jer se kod njih mogu pojaviti brojne komplikacije.

Herpes simplex simptomi

Simptomi za herpes simplex tipa 1 se uobičajeno javljaju na ustima, nosu, licu, ali i u ustima. Vrlo bolni tekućinom ispunjeni mjehurići mogu se razviti u čireve. Naročito kada se prvi puta osoba susreće sa ovom vrstom zaraze tijelo nije nikada razvilo imunitet protiv ovog virusa pa su simptomi izraženiji nego kod drugih kojima se virus već aktivirao nekoliko puta. moguće je i bolno peckanje, crvenilo, te natečenost, te se vratne žlijezde mogu uvećati i postati osjetljive.

Simptomi za herpes simplex tipa 2 javlja se na području genitalija i vrlo su slični kao i kod tipa 1. No ovaj se tip virusa prenosi spolnim putem, te je moguće tokom poroda da virus pređe sa majke na dijete. Ukoliko se pojavio ovaj virus na genitalnom području potrebno je suzdržavati se od spolnih odnosa jer ni zaštita kondomom ne garantira da se nećete zaraziti i da se virus neće proširiti na zdravu osobu. Simptomi se mogu javiti nakon dva dana, ali može proći i do tri tjedna od infekcije do pojave prvih simptoma.

Herpes simplex liječenje

Herpes simplex se potvrđuje kliničkom slikom, no mogu se napraviti i laboratorijski nalazi seroloških i citoloških pretraga ukoliko je proširenost velika i komplikacije su se pojavile.

Herpes simplex se zapravo ne može trajno izliječiti, no može se ublažiti antivirusnim lijekovima, te se bol može kontrolirati analgeticima. Cilj je liječenja ublažavanje simptoma kako bi se olakšala bol, te kako bi rana što prije zacijelila. Sljedeći korak je jačanje imuniteta kako bi se tijelo moglo boriti da se virus ponovo ne aktivira.

Ova se bolest uzrokovana virusom tretira raznim antiviroticima i liječi se sama. No ukoliko nema poboljšanja nakon tri tjedna svakako potražite liječničku pomoć, naročito ako ste zaraženim rukama prenijeli virus na oči i neke druge dijelove tijela pa se infekcija počela širiti na tim dijelovima tijela. Ukoliko vas pretjerano svrbi kockica leda će pomoći samo se morate paziti od ozeblina. Na mjesto gdje su izbili mjehurići možete staviti sterilnu gazu oju ste prethodno umočili u eterično ulje kamilice ili lavande, a pomoći će vam i matičnjak i vitamin C u jačanju imuniteta.

Tagovi: