Heptanon – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Heptanon - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Heptanon je lijek koji se koristi u liječenju ovisnosti

Velike boli trpe bolesnici u terminalnoj fazi neke teške bolesti, ali i ovisnici na odvikavanju u apstinencijskoj krizi. Heptanon je lijek koji se koristi u liječenju ovisnosti, ali se daje i umirućim bolesnicima koji trpe velike boli. To mogu biti i bolesnici nakon teških i zahtjevnih operacija, osobe u boli nakon infarkta ili neke teške ozljede u stanjima kada drugi lijekovi protiv bolova ne pomažu. Uvijek morate voditi računa o drugim lijekovima koje uzimate istovremeno.

Heptanon je primarno lijek koji ovisnicima pomaže da se skinu sa heroina i drugih narkotika. Glavna aktivna tvar u lijeku je metadon klorid i ne smiju ga uzimati osobe koje su alergične na njega ili druge sastojke iz lijeka. Ne smije se davati djeci, osobama koje imaju poteškoće s disanjem, ako imate astmatični napadaj, lijek se uzima tek kada napadaj prođe. Osobe koje uzimaju antidepresive iz skupine MAO, trudnice i rodilje niti osobe na sedativima ovaj lijek ne smiju uzimati.

Kada i tko ne bi smio uzimati Heptanon

Skoro da i ne postoji lijek koji bez zadrške smiju svi uzimati, pa je važno upozoriti kada i tko ne bi smio uzimati heptanon, odnosno tko ga mora uzimati s oprezom i pod liječničkim nadzorom. Osobe koje boluju od bubrežnih ili jetrenih bolesti, alkoholičari, epileptičari, osobe koje boluju od bolesti štitnjače (hipertireoza), bolesti nadbubrežnih žlijezda, osobe s niskim krvnim tlakom, s teškim ozljedama glave, osobe u šoku, bolesti prostate, osobe koje boluju od miastenije gravis.

Čini vam se dug popis bolesti kod kojih s oprezom morate uzimati heptanon, a ima ih još. Ovaj lijek nije za osobe koje imaju problema sa srčanim ritmom, ozbiljnu srčanu bolest, problem s crijevima (zatvor ili proljev), ako imate nisku razinu kalija u krvi, dijabetes, ako ste jako stari i teško bolesni, ako želite napraviti test na trudnoću sastojci lijeka mogu utjecati na lažne rezultate testa, ako ste trudni ili planirate trudnoću, ako ste rodili i dojite, posavjetujte se sa svojim liječnikom o uzimanju heptanona.

Kakve sve nuspojave izaziva heptanon

Slabost, mučnina povraćanje, niski tlak mogu biti uobičajene nuspojave, no, kakve sve nuspojave izaziva heptanon najbolje znaju korisnici ove terapije. Neki se žale na slab libido, nedostatak želje za seksom, čak i na spolnu nemoć (impotenciju), a kod žena se javlja amenoreja (izostanak mjesečnice). Lijek treba uzimati strogo prema liječničkim uputama u propisanim dozama, a ako preskočite vrijeme za lijek, ne uzimajte dvostruku dozu. Ako imate bilo kakve senzacije u glavi ne bi trebali voziti.

Ako uzimate heptanon sa nekim antidepresivima mogu se pojaviti ubrzan rad srca, kolebanje tlaka, visoka temperatura, probavne smetnje, mučnina, povraćanje, proljev, pretjerani refleksi ili ukočenost mišića, uznemirenost, halucinacije pa čak i koma. U kombinaciji sa nekim sedativima se javlja pospanost, teškoće s disanjem, koma i najbolje je izbjeći istodobno uzimanje sedativa i ovog lijeka ili barem istovremeno uzimanje smanjiti na što kraće vrijeme. Uz alkohol trebate izbjegavati i sok od grejpa jer on može povećati broj nuspojava.

Tagovi: