Hematurija – uzrok, simptomi, liječenje

Hematurija - uzrok, simptomi, liječenje

Što je hematurija

Znate li što je hematurija ili krv u mokraći? Urin je žuta tekućina, više ili manje bistra, ovisno o količini vode ili hrane bogate vodom koju unosimo svaki dan. Prisutnost krvi u mokraći obično je zastrašujuća, izazivajući veliku zabrinutost, pa čak i očaj pojedincu koji to prvi put doživi. Hematurija je prisutnost crvenih krvnih stanica u mokraći. Kao što ime govori, radi se o nalazu crvenih krvnih stanica, zvanih eritrociti, prisutnih u mokraći na abnormalan način. Ova promjena ne ukazuje uvijek na ozbiljan problem ili, naprotiv, ima negativnu konotaciju.

Što se tiče uzroka hematurije, oni mogu biti različiti. Javlja se u 20% populacije i povećava rizik od uroloških bolesti kod: osoba starijih od 40 godina, izloženosti kemijskim agensima, prethodnih uroloških bolesti, tumora mokraćnog sustava, upale mokraćnog mjehura, mokraćnih kamenaca, povećane prostate i iritantnih mokraćnih simptoma. Ovaj problem se može pojaviti u bilo kojem dijelu mokraćnog sustava, a to su bubrezi, mokraćovod, mokraćni mjehur, mokraćna cijev i prostata kod muškaraca. Također može biti uzrokovan problemima zgrušavanja ili bolesti bubrega.

Hematurija - simptomi

Postoje i druge situacije u kojima urin izgleda crveno, ali zapravo ne predstavlja hematuriju. Iako se uočava crvenkasta boja urina, ova promjena nije uzrokovana prisutnošću krvi. Do promjene boje mokraće može doći zbog prisutnosti bilirubina, koji potječe iz jetre, zbog aglumatskih bolesti, konzumacije određenih namirnica kao što su borovnice, kupine, cikla. Postoje dvije vrste hematurije: makroskopska hematurija kada se krv može vidjeti u mokraći i mikroskopska kada krv nije vidljiva golim okom, što se otkriva samo u testovima urina.

Razlikujemo i simptomatske ili asimptomatske, zatim vezane uz druge probleme, prema trajanju, odn. trajni, izolirani ili prolazni, prisutnost ili odsutnost ugrušaka, svijetlocrvena ili tamnocrvena, ovisno o podrijetlu. Hematurija može biti bezbolna bez drugih pridruženih simptoma. Međutim, može se povezati i sa simptomima nelagode kao što su peckanje pri mokrenju, povećana učestalost mokrenja, bolovi u trbuhu, nelagoda u području ispod pupka, naprezanje pri mokrenju. Ne treba isključiti ni druge simptome, poput neobjašnjivog gubitka težine i vrućice.

Hematurija - liječenje

Kako se liječi hematurija? Procjena obično uključuje pregled od strane liječnika, kliničku anamnezu pacijenta, mikroskopski pregled urina i urinokulturu. Međutim, kada se sumnja na zloćudnu ili benignu bolest mokraćnog sustava, pacijent se treba obratiti specijalistu jer mogu biti potrebne posebne pretrage. Analiza urina je početni korak, ali su potrebni i ultrazvučni pregledi, urinarna tomografija, zatim endoskopski pregledi mokraćnog sustava, cistoskopija, biopsija bubrega, uretrocistoskopija. Liječenje hematurije ovisi isključivo o dijagnozi, odnosno propisuje se prema problemu koji uzrokuje krvarenje u mokraći. U nekim slučajevima ovo stanje nije ozbiljno i možda neće zahtijevati liječenje.

Ako su uzrok bubrežni kamenci, liječnik može propisati lijekove protiv bolova i konzumirati više vode. U slučaju infekcije mokraćnog sustava liječnik propisuje antibiotike, a terapija obično traje jedan do dva tjedna. Dakle, hematurija može imati niz različitih uzroka. Neke od njih je lako riješiti, dok su druge složenije. Ali neke jednostavne mjere mogu pomoći u sprječavanju, kao što je optimalna potrošnja vode za poticanje hidratacije. Osim toga, za smanjenje boli preporučuju se protuupalni lijekovi.


Tagovi: