Helex tablete (0.25, 0.5, 1 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Helex tablete (0.25, 0.5, 1 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Helex i za što se koristi?

Helex možemo uvrstiti u skupinu lijekova koji se zovu benzodiazepini. Njegovo djelovanje je smirujuće i najčešće se primjenjuje u liječenju: Napadaja panike, kod osjećaja uznemirenosti ili nemira kao i napetosti, kod osjećaja tjeskobe i osjećaja depresije. Često se koristi i kao lijek u početnom stadiju liječenja depresije kada je tjeskoba prisutna. Što je važno za znati prije uzimanje navedenog lijeka? On se ne bi smio uzimati ako ste alergični na neki od sastojaka, ako bolujete od slabosti mišića, ako imate određenih problema s disanjem i plućima, ako patite od apneje, ako imate bolesnu jetru, ako imate trovanje alkoholom ili trovanje drugim lijekovima koji utječu na središnji živčan sustav.

Helex se prepisuje sa strane vašeg liječnika, točnije on se dobiva na liječnički recept nakon što se utvrdi da postoji potreba za njime. Liječenje je predviđeno da bude kratkotrajno i ne traje dulje od 12 tjedana ukoliko ubrojimo i vrijeme odvikavanja. Lijek se uzima strogo po uputama doktora i liječenje se ne smije prekidati svojevoljno, kao što se niti same doze smiju prekoračiti u cilju bržeg liječenja. Uz lijek se dobiva i upute koje sadrže sve što morate i trebate znati o lijeku, točnije kako on djeluje, koje su njegove nuspojave i kako se on pravilno uzima.

Kako djeluje Helex i koje su njegove nuspojave?

Znate li što su benzodiazepini, ili skupina lijekova u koju pripada Helex? Iako vam možda navedeni pojam nije najpoznatiji, pojmovi kao tablete za smirenje ili sedativi su vam sigurno poznati. Nije tajna da mnogi od nas danas koriste određene lijekove za smirenje, ali kako oni djeluju na naš organizam? Benzodiazepini su skupina lijekova koji djeluju smirujuće i opuštajuće na naš središnji živčani sustav, i veoma su važni lijekovi u psihijatriji jer se koriste za ublažavanje tjeskobe, zabrinutosti, osjećaja uzrujanosti, napetosti. Da li uzimanje Helex tableta uzrokuje nuspojave? Odgovor je da, kao i kod većine lijekova.

Ako primijetite neki od navedenih simptoma tada je potrebno zatražiti medicinsku pomoć kako bi se liječenje ili prekinulo ili promijenilo. Najčešće nuspojave su: Oticanje očnih kapaka i ostalog lica, iznenadno piskanje u plućima kod disanja, poteškoće kod gutanja i disanja, pojava osipa ili svrbeža po cijelom tijelu. Nuspojave se također mogu pojaviti u obliku: Žutice, reakcija kao nemir i agresivnost, noćne more, gubitak pamćenja, osjećaj opijenosti u obliku pospanosti ili gubitka ravnoteže, neprikladno ponašanje. Kod nuspojava liječnik će često krenuti postupno smanjivati dozu ili prekinuti liječenje.

Kako uzimati Helex i gdje ga kupiti?

Navedeni lijek se treba uzimati onako kako je to vaš liječnik odredio. Ukoliko postoji ikakva sumnja oko lijeka za dodatne informacije se možete obratiti svome ljekarniku. Preporučuje da se liječenje započne i dovrši s istim liječnikom. Helex je predviđen za kratkotrajno liječenje, do 12 tjedana, a ovdje se ubraja i smanjenje doze i prekid liječenja. Kako uzimati navedeni lijek? Doza se prepisuje ovisno o stanju, a tablete se obično uzimaju nekoliko puta na dan. Propisana doza se ne smije mijenjati bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Gdje kupiti Helex? Lijek se dobiva isključivo na liječnički recept, što znači da se on uzima u ljekarni. Najčešće se prepisuje pakiranje od 30 tableta od 0,25 mg, cijena je 5,99 kuna. Tablete dolaze u blisterima u pakiranju od 30 ili 90 tableta i dolaze u dozi od 0,25,0,5 ili 1 mg. Što kažu iskustva korisnika? Iskustva su uglavnom pozitivna, ali lijek ne može na svakoga djelovati isto jer se lijek koristi za liječenje raznih stanja. Ponekad ovisno o stanju on se može koristiti uz druge lijekove ukoliko liječnik smatra da je to potrebno.


Tagovi: