Hajduk Split – povijest, igrači, rezultati

Sport

Hajduk Split - povijest, igrači, rezultati

Hajduk Split

Hajduk Split jedan je od najznačajnijih sportskih kolektiva u Hrvatskoj. U samom nogometu njegova važnost je nemjerljiva, a uz Dinamo zasigurno ima najveću vojsku navijača. Hajduk je jedan od rijetkih klubova koji ima navijačku skupinu, Torcidu, a koja ima toliko utjecaja i koja je toliko energije uložila u uspjehe kluba.

Značaj Hajduka na jugu, a tako i diljem teritorija Republike Hrvatske je fascinantan. Osim slavne povijesti i fantastičnih rezultata koje je klub imao i ima, vrijednost Hajduka je u tome što na autentičan način predstavlja jedno geografsko područje i mentalitet ljudi koji žive na tom području. Od tuda ta navijačka privrženost prema nogometnom klubu. Kako ima stoljetnu tradiciju, točnije osnovan je 1911. godine, prošao je kroz razna povijesna vremena i prilike, osvajao razne nogometne naslove, a u njemu su igrali mnogi proslavljeni igrači sa ovih prostora.

U Splitu čak vlada nepisano pravilo, gdje sva djeca pokušavaju igrati nogomet u Hajduku, a ako ne uspiju tek tada se prebace na neki drugi sport. Osim navijača, teško je pričati o ovom kultnom klubu a da se ne spomenu jednako kultni stadioni Stari plac i Poljud, na kojem klub trenutno odigrava svoje domaće utakmice.

Hajduk Split- povijest

Službeno je osnovan 13. veljače 1911. godine, a što je zanimljivo osnovala su ga 4 studenta iz Praga. Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijan Stella i Ivan Šakić su uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača osnovali nogometni klub. Upravo je profesor Barač odabrao ime Hajduk, a odobrenje za osnivanje kluba dato je od strane Carskog namjesništva u Zadru. Iako se grb kroz povijest mijenjalo, ime kluba ostalo je isto do današnjeg dana. Prva službena utakmica odigrana je protiv Calcia a majstori s mora pobijedili su 9: 0.

Prvi pogodak za klub postigao je Šime Raunig, a postignut je koljenom. Teško je sročiti povijest kluba koji broji 110. godina, ali klub je djelovao u nekoliko državnih uređenja i natjecao se u raznim povijesnim situacijama. Sedamdesete godine prošlog stoljeća smatraju se zlatnim godinama kada je Hajduk osvojio 4 naslova državnog prvaka. Klub je kroz svoju povijest odigrao 2546 utakmica u državnim prvenstvima, od kojih je slavio u 1264. Ovi rezultati bili su dovoljni za osvajanje 18 titula državnog prvaka. U kupu klub broji 15 titula, a tu su i mnogi zapaženi europski rezultati poput 3 četvrtfinala Lige prvaka i 2 polufinala Kupa kupova i Kupa Uefa.

Hajduk Split – najvažniji igrači i treneri

Naravno, nezahvalno je određivati najvažnije igrače bilo kojeg sportskog kolektiva, a posebno je teško odrediti najvažnije igrače u 110 godina dugoj povijesti kluba. Hajduk Split postiže značajne rezultate, a svaku dekadu obilježili su različiti igrači, koje je nemoguće uspoređivati. Kada se priča o najznačajnijim igračima, pošteno bi bilo koristiti dostupnu statistiku koja nije uvijek najpravednije mjerilo, ali ipak dosta otkriva. Frane Matošić apsolutni je rekorder po broju nastupa i najbolji strijelac u povijesti kluba, sa 729 pogodaka u 739 nastupa.

Ova statistika rijetkost je u svijetu nogometa. Blaž Slišković kao vezni igrač, a posebno Vladimir Beara kao vratar koji je u svoje vrijeme bio najbolji vratar na svijetu ističu se kao apsolutne igračke legende. Međutim, jednako kao oni, zaista su mnogi igrači, a i treneri poput Tomislava Ivića, Stanka Poklepovića, Ivana Katalinića i Luke Kaliterne ostavili nemjerljiv trag u povijesti splitskog kluba. Hajduk Split veliki je hrvatski nogometni klub, koji i u Europi ima status priznatog i dobro poznatog kluba.

Tagovi: